När GT tar pulsen på opinionsläget under valveckan säger samtliga lunchgäster på hamnkaféet ungefär samma sak: Gärna mer svenskt, men varför så drastisk prishöjning?

– Frågan är viktig, jag köper alltid svenskt kött hemma. Men att höja med 25 kronor känns inte motiverat. Så stor är liksom inte differensen om man jämför hos grossisterna. Jag äter alltid på Farmek (Gotlands Slagteri, reds anm) när jag är i stan. Där är det alltid svenskt och man får maten under en hundralapp, säger Lasse Andersson.

Om prishöjningen blir verklighet kommer en dagens på hamnkaféet att kosta 115 kronor.

– Inte mycket att bråka om, kan man tycka. Men man måste komma ihåg att de som äter här är en priskänslig grupp – många är ju pensionärer, inflikar Lasse Anderssons bordsgranne Jerker Enekvist.

Han och alla andra GT pratar med har dock inget emot att betala lite mer för svenskt kött.

– Ett påslag på ungefär 10 kronor känns rimligt tycker jag. Då är man uppe i 100 kronor, och där nånstans går gränsen för en dagens, säger Björn Karlström från ett bord lite längre bort.

Sandra Holst käkar vanligtvis lunch på hamnkaféet några gånger i veckan.

Tänker du mycket på varifrån köttet kommer här?

– Jo, men det är ju inte så att man vänder i dörren om det är utländskt, säger hon.

Är det lättare att se genom fingrarna när man äter på restaurang jämfört med hemma?

– Jag tror faktiskt att det är så. Vi frågar kanske om det är svenskt, men vi stormar inte ut om det inte är det. Tack, tack, säger man som svensk.