Så dök den ännu en gång upp, som en biff i brevlådan: Köttfrågan.

Efter sommarens rekordvärmebölja är många inställda på att förändra sina matvanor; vissa pratar om att dra ned på köttkonsumtionen, alternativt sluta helt och hållet, andra om att bojkotta utländskt kött. Mitt under den värsta krisen i somras gick Coop Gotland ut med att man framöver bara kommer att erbjuda svenska varor i sina köttdiskar.

Men livsmedelsbutikerna är en sak, restaurangerna en helt annan. En kartläggning som Naturskyddsföreningen presenterade i fjol visade att merparten av köttet som serveras i Sverige kommer från utlandet.

Artikelbild

| Omröstningen avgörs på söndag.

På Hamnkaféet Klintehamn förekommer både svenskt och importerat på lunchmenyn – men kanske inte så länge till. Nu har man nämligen uppmanat lunchgästerna att rösta för eller mot ett totalstopp för utländskt kött på restaurangen.

Hållhaken om ja-sidan segrar: En generell prishöjning på 25 kronor per rätt.

– Idén kom till mig när Coop annonserade att man går över till svenskt. Jag ser det som ett sätt att stötta bönderna som haft det svårt den här sommaren. Här på Gotland finns det många lantbrukare, så vi borde alla bidra på något sätt, säger Ghasem Hassani, som driver hamnkaféet.

Omröstningen pågår till och med söndag. Reaktionerna från ställets stamgäster – mer om dem i artikeln intill – har knappast varit odelat positiva.

Många uppskattar nog initiativet, men är inte prisökningen väl saftig?

– Svenskt kött är dyrare än utländskt, det kommer man inte undan. Men det är inte bara därför vi blir tvungna att ta mer betalt – i fall det här går igenom, det vill säga. Om vi ska ha enbart svenskt måste vi slå till och lagra när grossisterna har ett ok pris, och det förutsätter bättre framförhållning än vi har i dag. Det krävs också mer förvaringskapacitet. Vi måste alltså anpassa hela verksamheten efter det här, eventuellt bygga om, säger Ghasem Hassani.

De som deltar i omröstningen har att välja mellan två ytterligheter, ja eller nej. Men i sann svensk anda finns det givetvis utrymme för kompromisser, betonar Hassani.

– Vi får se vad våra gäster tycker. Vi kommer så klart inte att gå mot deras vilja, men om tillräckligt många efterfrågar mer svenskt på tallriken så kan det bli mer sånt framöver, om än inget totalstopp för utländskt.

På lunchrestaurangen Uncle Joes i Visby serveras svenskt kött hela den här veckan. En bojkott av importerat är dock inte aktuell i dagsläget, enligt företagets vd Sofia Andersson.

– Det kanske funkar att göra så i Klintehamn, där konkurrensen inte är jättestor. Men här i Visby skulle nog en ganska marginell prishöjning vara tillräckligt för att få många lunchgäster att söka sig någon annanstans. Fast vi försöker verkligen ha så mycket svenskt vi bara kan. Förhoppningsvis sjunker också priserna om fler går över till det och grossisterna kan köpa in större mängder, säger hon.

Efter de senaste månadernas intensiva debatt om klimatförändringar och böndernas ansträngda situation kunde man tänka sig att fler frågar efter matens ursprungsland vid lunchdisken.

Men så är knappast fallet, säger Sofia Andersson.

– Ungefär en på trettio brukar undra. Och av dem är det bara hälften som väljer en annan rätt om köttet visar sig vara utländskt. Vi har faktiskt inte märkt någon förändring på den punkten efter sommaren.