Det blev en dramatisk natt mellan den 27 och 28 augusti när de två männen, 36 och 37 år gamla och skrivna på adresser i Visby, bestämde sig för att ge sig ut på en stor stöldturné.

De började turnén med att stjäla en minibuss och en madrass vid en bilhandel i Visby. Sedan fortsatte de söderut mot Klintehamn.

Där gjorde de inbrott i två fiskebodar där de stal flera saker som de lastade in i bussen. Bland annat en tv och en gräsklippare. När de ändå var där passade de på att bryta sig in hos Klinte båtklubb där de stal en båtvagn.

De försökte även göra inbrott i en tredje fiskebod men misslyckades.

Men på väg från Klintehamn uppmärksammades bilen av en polispatrull, som försökte stoppa den för kontroll. Då valde männen att desperat försöka köra ifrån polisbilen.

Biljakten gick över halva Gotland och slutade inte förrän männen körde i diket på Dalhemsvägen vid avfarten mot Follingbo.

I åtalet står att föraren "visat uppenbar likgiltighet för andras liv och egendom" eftersom han kört bilen i "mycket höga hastigheter även på vägsträckor genom samhällen, i korsningar och genom mörka kurvor".

Färden var dessutom vinglig, och föraren var flera gånger över på fel sida av vägen även vid möte med annan trafik. Efter kontroll visade det sig att föraren var narkotikapåverkad av flera olika preparat.

De åtalas nu på flera olika punkter där de drabbade yrkar på ersättning för skador och reparation på fiskebodarna samt båtklubben. Båda männen åtalas för stöld och bilstöld och föraren själv åtalas för ringa narkotika brott, rattfylla och olovlig körning. Båda erkänner sig skyldiga till flera av de olika åtalspunkterna.