– Jag pratade med Sofia Munkhammar på Strand hotel och föreslog att företagare kunde promenera tillsammans och därefter äta frukost på hotellet. När båda kom med i Företagarna Gotlands styrelse gav vi idén till dem. Sedan är det viktigt att säga att det här inte är företagarna Gotlands idé utan det är Gotlands idé. Jag tror alla känner att vem som helst är välkommen, säger Fredrik Andersson.

Denna morgon viner vinden och regnet piskar ner, men trots det stormiga vädret är uppslutningen stor. Ett trettiotal deltar i rundan och en av dem är Louie Söderberg, kommunikatör och pressansvarig för Visby Ladies.

– Det här är ett kul koncept! säger han och berättar att han spritt idén vidare till en kompis i Stockholm.

Artikelbild

Det dåliga vädret verkar inte bekomma deltagarna, som inte bara är rustade med regnkläder, utan även med ett glatt humör. Lite skämtsamt kan man säga att regn och blåst är ingenting jämfört med de utmaningar som företagare får brottas med i sin vardag.

– Precis! What doesn´t kill you makes you stronger, säger Louie Söderberg med ett skratt.

Restaurangägaren Nancy Yussef, som även driver tre frisörsalonger, är ny ordförande för Företagarna Gotland sedan i våras. Hon är av samma åsikt:

– Verkligen! Man lägger sig inte ner bara för att det är lite jobbigt utan man måste fortsätta kämpa.

Artikelbild

| Nancy Yussef, till höger, är ordförande i Företagarna Gotland.

Mötionera startade i början av maj i år och varje onsdag morgon är det dags för en motionsrunda med Kruttornet som utgångspunkt. Promenaden ringlar sig därefter genom innerstaden och vid några tillfällen stannar gruppen till för att lyssna på ett kortare anförande av några av deltagarna. Denna onsdag gav Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll en kort historik om ett av världens äldsta hyreshus som finns i Visby. Talade gjorde även Visby Ladies nye tränaren Eivind Möstl, som berättade om sina tankar som ny ledare. Visby Ladies representerades även av två spelare: Jonna Raflund, lagets första nyförvärv denna säsong, samt Branndais Agee from Detroit Michigan, klubbens senaste förvärv som kom till ön för fem dagar sedan.

– I am so excited and love the island so far.

Artikelbild

| Denna onsdag gav Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll en kort historik om ett av världens äldsta hyreshus som finns i Visby.

Martina Kramsova, som arbetat med bland annat kundlojalitet, produktionsledning och varumärkesarbete, deltog för fjärde gången.

– Jag letar uppdrag och det här är ett fantastiskt tillfälle att träffa folk.

Artikelbild

| Halvtidsvila. Under vandringen blir det ett kort anförande av några deltagare.

John Gambe verksamhetsledare Leader Gute är med för första gången och han berättar att det finns en del EU-fondpengar att fördela till utvecklingsprojekt på Gotland så därför är han med för första gången. Frisören Linda Bildt Andersson, Salong Ö2, och Susanne de Paulis och Elin Nysten från Medeltidsveckan, ville alla tre passa på att nätverka.

– Förra gången jag var med har redan gett en massa affärsnytta för Medeltidsveckan, säger Susanne de Paulis.

Artikelbild

Ovädret fortsätter rappa tag i regnkläder och paraplyer, men med skratt och vänliga ord byter deltagarna samtalsparters allteftersom promenaden fortskrider. Isabella Gardelin, klinikchef för Gotlands smådjursklinik, och Almedalsveckans projektledare Mia Stuhre är med för första gången båda två. Isabella vill prata om hur man rekryterar folk till ön och Mia är så glad över att äntligen ha tid att delta. Fredrik Andersson hojtar till och påminner om att grabba tag i någon man inte känner sedan tidigare. Med glimten i ögat beskriver han sig själv som "lekledare".

- Jag är van vid att anordna event och förstår vad som händer när folk kommer samman. Som du märker blir man lite trött och då blir man mer mänsklig. I normala fall har vi vita mötionera-tröjor på oss. När alla har likadana kläder tappar man fasaden och är ingen titel.

Artikelbild

Promenaden når sitt slut och man kan köpa frukost på hotellet. Den som vill, kan då berätta om något problem eller någon utmaning man har och se om någon annan har en lösning.

Artikeln kommer från det andra numret av magasinet Affärsliv.