– Det var ingen stor dramatik men vi kommer ju ännu att lägga fram en del förslag inför regionstyrelsen, säger Eva Nypelius (C) efter två dagars budgetavstämning.

Regionstyrelsen arbetsutskott har sammanträtt för att göra smärre justeringar i den budget som togs tidigare i år. Det här var sista mötet med det gamla regionstyret där Meit Fohlin (S) är ordförande. När regionstyrelsen sammanträder den 25 oktober är det sannolikt Eva Nypelius (C) som håller i ordförandeklubban. Några avslöjanden om hur alliansens politik kommer att avspegla sig efter avstämningen ville hon inte ge.

– Vi fastställde ramarna för budgeten i juni men det kan bli smärre förändringar. Det ligger öppet, säger Eva Nypelius som var nöjd med mötet och tycker att de haft bra diskussioner.

Meit Fohlin säger att det inte finns några konkreta förslag som ändrar på budgeten men om alliansens budget från i juni skulle gå igenom blir det förändringar.

– Det var 40 miljoner kronor mindre i deras budget och skulle det förslag gå igenom blir det stora förändringar. Ingen vet vad det blir för beslut nu och vi har inte tänkt klart, säger Meit Fohlin.

– Läget är låst. Hur det går får vi veta på mötet i oktober.

Det är regionfullmäktige som slutgiltigt klubbar budgeten för 2019. Varken de rödgröna eller alliansen har då egen majoritet. Det innebär att de måste komma överens om de inte vill bli överkörda av till exempel Sverigedemokraterna.

asa.sveds@gotlandsallehanda.se

0739252606