Jordbruksverket meddelade redan i augusti att skörden var 25 procent mindre än den genomsnittliga skörden de senaste fem åren. Man varnade samtidigt för ökade priser inom matvaruhandeln. Något som ännu inte har blivit verklighet.

Daniel Emilson, kommunikatör hos Livsmedelsföretagen menar att dyrare mat är att vänta.

– Vi vet att på grund av de dåliga skördarna blir det en prishöjning på spannmålsprodukter. När det blir vet vi inte idag, säger han.

Ulf Gahne är ordförande för lantmännen på Gotland tror att det är för tidigt att säga om det blir någon prishöjning. Han är rädd för att det blir bönderna som får ta den största smällen.

–  Spannmålspriserna gick upp massor under den värsta torkan vilket kostade en hel del, säger han.

Anna Törnfelt, ordförande för LRF på Gotland, är orolig över att priserna inte höjts ännu.

– Vi hoppas att handeln ökar priserna eftersom den heta och torra sommaren varit så kostsam för öns lantbrukare, säger hon.

Inom matvaruhandeln har det ännu inte skett någon ökning, något som Carl- Johan Stålhammar, vd för Coop Gotland är förvånad över.

– Vi har fått indikationer på höjningar, men jag reagerar snarare på att det ännu inte skett någon förändring, säger han.

Moa Lilja vd för Ica Maxi i Visby är inne på samma linje.

– Vi förväntar oss ännu en hel del in- prishöjningar under hösten och in på nästa år. Vi har sett en viss höjning på spannmål och mjöl redan nu, säger hon.