Region Gotland har under flera år delat ut priset Förnyelsepriset till någon person eller avdelning som kommit på något som utvecklat deras verksamhet. I år gick priset till "Fem kvalitetsflugor i en smäll" som kommer från Ortopedkliniken. De har under en längre tid haft problem med att patientronden med läkare och sjuksköterskor tagit väldigt lång tid. I bland har den inte varit färdig förrän vid lunchtid.

– Vi har lyckats få en överläkare att kontinuerligt vara på avdelningen varje vecka och så har vi fått in en ordentlig rondordning. Sedan får läkarna reda ut det de kan göra efteråt för sig och vi sjuksköterskor tar våra frågor för sig, säger Therese Bergström, sjuksköterska på avdelningen.

Det var i samband med att Lovisa Benneck kom in som chef som förändringarna genomfördes på avdelningen.

Artikelbild

| Duon på scen när de tar emot priset av Meit Fohlin (s), regionstyrelsens ordförande och Peter Lindvall, regiondirektör.

– Hon kom in som chef och tyckte att det var ohållbart att vi inte kunde ta ut våra raster och att patienter kom hem sent. Då tog ronden runt 3-4 timmar, nu tar den 1-1,5 timme, säger Therese Bergström.

Det syntes tydligt att det var två chockade personer som äntrade scenen i Ljusgården för att ta emot priset. Therese Bergström och Görel Östervall hade även efteråt svårt att smälta att de fått ta emot priset.

– Jag höll på att svimma när de ropade upp oss. Jag känner mig ännu skakig och hjärtat pumpar ännu väldigt bra. Det här var jättekul, säger Görel Östervall.