2017 är svårt att beskriva som något annat än ett riktigt succéår för Skälsö arkitekter. Det gotländska arkitektkontoret fick till exempel ta emot Villapriset och Ung svensk arkitektur från Sveriges arkitekter och de blev även utsedda till Årets arkitekt 2017 av magasinet Residence.

Nu har Skälsö Arkitekter nyligen blivit inbjudna att delta på arkitekturbiennalen i Venedig som i år innefattar temat Freespace. Det är årets kuratorer Yvonne Farrell och Shelley Mcnamara, som 2008 vann pris för Årets byggnad i världen med Bocconi universitet i Milano, som bjudit in totalt 72 arkitekter runtom i världen.

– Jag vet inte vad man ska jämföra det här med. Det är kanske som att vinna en Oscar, fast då inom arkitektur, säger Joel Phersson, arkitekt på Skälsö arkitekter.

De kommer själva att få göra en utställning i Venedig och den kommer de att förberedas innan biennalen öppnar den 26 maj.

– Vi har gjort en tolkning av deras manifest och det tema som de har för den här utställningen. Vi har visat det för dem och därefter blivit uttagna, berättar Joel Phersson som säger att de inte får berätta något om den utställning som de tagit fram.

Mats Håkansson, även han arkitekt på Skälsö, säger att det är väldigt stort att få vara med i Venedig.

– Det är ett fantastiskt erkännande av det hårda arbete som vi lägger ner dagligen. Vi är i ett lite udda fack inom arkitektur och har vuxit fram tillsammans med Bungenäs som är ett väldigt speciellt område. Det är lite den här knäppa skolan som vi gått i och som vi nu får uppmärksamhet för, säger han.

Mats Håkansson säger att Skälsö arkitekters medverkan i Venedig kan komma att ge dem nya uppdrag.

– Gemene man vet kanske inte vad det här är. Men de som har radarn på och kanske har lite större verksamhetstankar har koll på vad arkitekturbiennalen är, säger han.

Joel Phersson skjuter in:

– Jag tror att det här kan ge oss möjlighet att få internationella uppdrag och jobb som förhoppningsvis är på andra platser i världen.

Han menar att de även öppnar upp för en annan typ av turism till Gotland. Under tisdagen skrev The New York Times även ett stort reportage där bland annat deras uppdrag på Bungenäs fick stor uppmärksamhet.

– Det ger även svensk arkitektur och Gotland som plats något. Vi sätter ön lite på arkitekturkartan. Det finns en ganska stor turism inom det segmentet och det är fantastiskt om Gotland även kan finnas med där, säger Joel Phersson.

Den sextonde arkitekturbiennalen i Venedig pågår från 26 maj till 25 november.