I går kom beskedet från Vattenfall, som är Geab:s huvudägare. Uppdraget som vd går till Adrian Berg von Linde, som efter Jan Karlssons avgång tidigare i höst varit tillförordnad på posten.

Han har 30 års erfarenhet från energibranschen, med bland annat ledande positioner inom Vattenfall.

– Jag har arbetat med produktion, trading och värme. I botten är jag ekonom, säger Adrian Berg von Linde.

Artikelbild

| Geab har förstärkt med extra personal inför nästa vecka, då det finns risk för nya totalavbrott på grund av Vattenfalls arbeten i Ygne och i Västervik.

Berg Von Linde har också varit ledamot i Gotlands Energi AB:s styrelse i tre år. Men det var egentligen inte avsikten att hans tillfälliga uppdrag som vd skulle permanentas.

Enligt uppgifter till GT har dock flera kandidater hoppat av.

– Ja, det har varit en omgång tidigare utan någon slutkandidat. När jag tillfrågades tackade jag ja. Det har varit ett väldigt fint mottagande och jag är glad över att man bedömde valet av mig som det bästa, kommenterar Adrian Berg von Linde.

Hur vill du beskriva ditt uppdrag?

– Vi ska komma tillrätta med elavbrotten och återupprätta kundernas förtroende i ett första skede. Framåt ska vi möjliggöra omvandlingen till ett hållbart energisystem, i samarbete med andra intressenter, svarar han och fortsätter:

– Jag hyser stor beundran för personalen i Geab:s tre bolag. Det är 150 personer som besitter hög kompetens och jag tycker det ska bli riktigt kul att arbeta tillsammans.

Geab är egentligen en koncern, bestående av moderbolaget Gotlands Energi AB, som von Linde nu ska leda, och de helägda dotterbolagen Gotlands Elnät AB med vd:n Kalle Blomberg, samt Gotlands Elförsäljning AB, med Johan Granath som vd. Moderbolaget är till 75 procent ägt av Vattenfall, till 25 procent av Region Gotland.

Kommer Geab att bestå som självständigt bolag, eller kommer Vattenfall framöver att driva verksamheten direkt i egen regi?

– Det finns inga sådana planer nu. Däremot finns det naturligtvis synergi-effekter med Vattenfall som huvudägare. Det kan handla om IT, produktutveckling och expertkompetens inom olika områden, svarar Adrian Berg von Linde.

Häromdagen avslutade Energimarknadsinspektionen sin tillsyn av Geab:s elnätsbolag. Men förutsättningen var att bolaget, efter 170 avbrott under den granskade perioden, genomför de åtgärder man redovisat till inspektionen.

Vems ansvar är nu det?

– Åtgärderna i nätet ansvarar vd:n för Gotlands Elnät AB för. Men självklart samverkar vi inom koncernen, svarar Adrian Berg von Linde.

Samarbete, men samtidigt påtalar han flera gånger vikten av att hålla vattentäta skott mellan Gotlands Elnät AB och Geab i övrigt.

– Nätbolaget får inte ge Geab fördelar gentemot konkurrenterna, säger han.

Adrian Berg von Linde kommer in i ett skede som varit tungt för kunder och för anställda. Detta förstås på grund av totalavbrotten. Energimarknadsinspektionens tillsyn av Vattenfall Eldistribution AB fortsätter. Och – inte minst – nästa vecka kan det bli nya avbrott när arbetena vid Ygne och i Västervik fortsätter. Geab har dock beredskap, med extra personal inkallad, för att begränsa störningarna så mycket som möjligt.

Till sist: elitbrottare? Jodå, Adrian Berg von Linde, som är av årgång 1956, har två SM-titlar, en nordisk titel och en femteplats i VM på meritlistan. Han har även lagt ner Frank Andersson som han mötte många gånger.

– Men oftast inte, avslutar han.