I mellandagarna lades Leva kungslador med restaurang, café, bageri och gårdsbutik ut till försäljning. Tio år efter starten har de tidigare ägarna bestämt sig för att gå vidare och begär 5,9 miljoner kronor för rörelsen.

En försäljning är nu nära att gå i lås. Enligt mäklaren Lars Nilsson på HRF Förmedling har intresset varit stort.

– Det är entreprenörer som vill satsa och det har varit stort intresse både från fastlänningar, gotlänningar och någon internationell spekulant, säger han.

Artikelbild

| Restaurang Rosengården är en av fem som Lars Nilsson försöker hitta ny ägare till.

Hans bedömning är att säljarna kommer att få vad de har begärt, omkring 6 miljoner kronor, och att de inte ska behöva vänta särskilt länge.

– Har vi tur inom någon vecka. Vi ligger i förhandlingar med ett par intressenter, så mycket kan jag säga, säger Lars Nilsson.

Fem andra restauranger och matställen i Visby är också till salu genom samma mäklare.

– Isola Bella, Rosengården, Amarillo, St.George på Adelsgatan och Subway, säger Lars Nilsson.

När det gäller Subway, den senaste i raden av matställen att läggas ut till försäljning, finns förutom en lokal också ett franchiseavtal.

Även om intresse, enligt Lars Nilsson, finns är de övriga restaurangerna inte lika lätta att sälja som Leva.

– Många säljare tror att de kan få ut vad som helst, bara för att det är i Visby. Medan banken säger tvärtom, säger han och berättar att utgångspriset ligger på mellan 3 och 6 miljoner för flera av krogarna.

LÄS MER: BESLUTET: Därför säljs Leva Kungslador

I dag råder brist på kockar och övrig restaurangpersonal. Något som gör det bråttom för en köpare att snart bestämma sig, om man ska hinna komma i gång innan sommaren.

– Det vill man väl, så att man får in de stora pengarna, säger Lars Nilsson och tillägger att nya serveringstillstånd också kan ta sin tid.

För någon av krogarna tror han att säljarna får ställa in sig på att driva sitt ställe ännu en sommar, om en affär drar ut på tiden.

– Någon kommer säkert att misslyckas, eller så sänker man priset, men vi jobbar stenhårt på att hitta nya entreprenörer, säger Lars Nilsson.

För Leva kungslador är såväl hans som säljarnas ambition att hitta en köpare som tar över på ett smidigt sätt.

– När det gäller Leva jobbar vi med att det ska leva vidare i samma anda som tidigare, säger Lars Nilsson.

Vilka entreprenörerna är som han nu förhandlar med vill han inte säga.

– Jag jobbar gärna för att det ska komma fastlänningar och bosätta sig på ön. Jag älskar Gotland och det kan behöva komma in nytt blod, säger Lars Nilsson.