Arturo Arques är den där experten som alltid dyker upp med ett tips eller ett klokt råd kring privatekonomin. I tv, i dagstidningar eller på radio. Hans tips för hur en bra privatekonomi skapas handlar mycket om försiktighet och sunt förnuft, på onsdagen var han på ön för att föreläsa inför sina kollegor och kunder hos Swedbank.

GT bad om några snabba tips på hur en bra ekonomi kan ordnas. Arturo Arques tvekade inte att ge dem.

– Jag är uppvuxen med en ensamstående mamma och flera syskon, det är av henne som jag har lärt mig det grundläggande ekonomiska tänkandet. Till att börja med är det här tips som riktar sig till dem som har ett arbete, det kan vara viktigt att understryka, säger Arturo Arques.

Artikelbild

| Bostäder på Gotland ökat i pris, under onsdagens seminarium gjordes jämförelsen med Mälardalen - en genomsnittlig lägenhet på Gotland kostar som en i Vallentuna.

Hans tips om hur bra privatekonomi grundläggs handlar en hel del om egna erfarenheter. Hans första råd är basalt.

– Spara först och konsumera sedan. Ibland måste man avstå något nu för att ha en bra ekonomi sedan. Många människor tar sin lön och konsumerar och tänker att de ska spara vad som blir kvar.

Att göra upp en budget och ha disciplin är något som kan göra det lättare att hantera pressade situationer framåt.

– Det är ju lite så att bilen tenderar att gå sönder samtidigt som kylskåpet pajar och det är dags att betala ungarnas dyra idrottsläger. En olycka kommer sällan ensam brukar man ju säga. Det är bra att planera för det också, säger Arturo Arques.

Artikelbild

Hur mycket ska då sparas?

– Se till att spara tio procent av din lön efter skatt. Skaffa en sparbuffert där du har två månadslöner efter skatt.

Tips nummer två är att aldrig låna till konsumtion.

– Då är ju risken stor att man köper sådant man egentligen inte har råd med. Det har nästan blivit norm att köpa på kredit via nätet, det är egentligen förkastligt.

Det tredje och sista rådet är att, om man lånar, så ska man se till att amortera av lånet.

– Köper man en bil på avbetalning, som exempel, så bör man också betala av för värdeminskningen. Annars står du kanske där med en bil som är värd mindre än vad du har i lån.

Att helt enkelt räkna med sämre tider är grunden i hans resonemang. Att det lönar sig i det långa loppet är sparekonomen själv ett exempel på.

– Jag har levt som jag lär. I dag har jag inga lån, säger Arturo Arques.

Han bor i en lägenhet i Sundbyberg norr om Stockholm.