I början av mars avslöjade det finska tv-bolaget Yle att konton på banken Nordea använts för att tvätta pengar. Enligt uppgifter, som kommer från en stor dataläcka, har miljarder kronor flyttats mellan olika banker och företag runt om i världen. Man misstänker att det handlar om en omfattande penningtvätt som har kopplingar till Ryssland.

Nu skriver Dagens Nyheter, som tagit del av dataläckan genom den internationella journalistorganisationen OCCRP, att ett av de tre bolag som varit hörnstenar i penningtvätten heter "Gotland Industrial Inc". Bolaget beskrivs som ett talande exempel för hur världen med penningtvätt och skalbolag ser ut då det är skrivet på Brittiska Jungfruöarna, är registrerat från Irland av ett bolag på Bahamas men har sina konton i en bank i Litauen.

Vem som står bakom bolaget är dock oklart, enligt DN. Det har registrerats av ett särskilt offshoreföretag i februari 2006. Det har genom åren genomfört transaktioner med extremt höga belopp. Under en vecka i november 2006 genomförde "Gotland Industrial Inc" till exempel sex överföringar till ett sammanlagt värde av en dryg halv miljard svenska kronor.