Det är Helena Olsson, apotekschef i företagets två butiker i Visby, som utsetts till Årets apotekschef 2018. Sedan januari 2017 har hon haft ansvaret för företagets två apotek på Gotland; Strandskatan vid Visby lasarett och Liljan på Östercentrum i Visby. Medarbetarna, totalt 20 personer med de timanställda inräknade, jobbar på båda enheterna.

– Framför allt har den här tiden handlat om att jobba fram ett bra team, säger Helena Olsson.

För en verksamhet i apoteksbranschen, särskilt på Gotland med sitt ö-läge är tillgången på utbildad personal en av de viktigaste hörnstenarna.

Artikelbild

– Det är brist på farmaceuter i hela landet och med bara två apotek på ön så är blir det sårbart. Vi kan ju inte bara låna över medarbetare från Stockholm, även om vi ingår samma region i företaget – och övriga apotek på ön tillhör ju andra bolag så det är uteslutet, säger hon.

Som en av totalt tre chefer i hela landet fick hon ta emot priset Årets apotekschef 2018, på apotekskedjans stora gala i måndags. Inför nomineringen skrev Helenas chef Veselka Obradovic, regionchef för Apoteket Stockholm Öst, bland annat följande: "Helena har en fantastisk förmåga att sprida glädje och skratt omkring sig, även i de mest utmanande stunder man kan ha på jobbet" [...] Hon nätverkar både internt och externt för att locka vikarier till sina "sommarapotek". Hon ser till att man verkligen vill jobba där".

Bra arbetsmiljö och trivsel är med andra ord en viktig framgångsfaktor för apotekschefen, vilket också Helena själv tror sig ha lyckats med.

– Men att det fungerar så bra beror på att jag har ett så bra team – det är personalen som gör mig till en den jag är, säger hon.