2018 går till historien som ett mörkt år för Sveriges jord- och skogsbruk. Torkan har satt sina spår i hela kedjan, från jord till bord, och runtom i landet stod ett 50-tal skogar i lågor. Men det kunde ha varit ännu värre om det inte vore för alla människor som kämpat för att rädda upp situationen. En av dem är gotlänningen Anna Törnfelt, som är regionordförande i LRF på Gotland. För sitt engagemang för öns lantbrukare premieras hon nu genom att hamna på fjärde plats på tidningen Lands lista över de 50 personer i landet som gjort mest avtryck inom jord- och skogsbruket under det gångna året.

– Jag blev väldigt överraskad när jag såg mitt namn. Jag brukar väl inte vara med på såna listor, så det var helt otippat, säger hon.

Land motiverar hennes fjärdeplats med dessa ord: "Hon har jobbat hårt med påverkans­arbete. Bland annat skrivit till regeringen om extra torkpengar och lobbat för förenklade fraktregler för foder."

– Det är fantastiskt kul att man får lite uppskattning för det man jobbar med, säger Anna Törnfelt.

På listan får hon sällskap av personer som civilminister Ardalan Shekarabi (S) på plats 6, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) på plats 11, prins Carl Philip på plats 35, och dessutom finns en annan gotlänning med på listan som bubblare: Moving floors vd Peg Söderberg.