Obetalda radio- och tv-avgifter tillhör den enskilt största gruppen ärenden hos kronofogden, enligt en artikel i Hem & Hyra. Vid årsskiftet var 87 000 svenskar skyldiga Radiotjänst strax över en miljard kronor, visar nya siffror från myndigheten. Det ger en snittskuld på cirka 11 800 per svensk – men den genomsnittlige gotlänningen är värre med närmare 13 300 kronor i obetalda tv-räkningar.

LÄS MER: "Regionen tvingar fler till kronofogden"

I verkligheten handlar det om 653 personer på Gotland som tillsammans är skyldiga cirka 8,7 miljoner kronor. Skuldberget har minskat något från året innan, det gäller även för landet, och inom några år kommer det helt ha försvunnit, då obetalda tv-avgifter har en preskriptionstid på fem år.

LÄS MER: "Rekordmånga räkningar till kronofogden"

Eftersom public service sedan årsskiftet finansieras via skattsedeln så kommer antalet krav att klinga av rejält under 2019, och den sista sista skulden som gått till kronofogden raderas år 2024, enligt Johan Krantz, analytiker på myndigheten.

– Huvudparten av dem som har obetalda tv-avgifter är här för att de inte kan betala. De allra flesta kommer också att bli kvar med andra skulder, säger han till Hem & Hyra.

Den största skulden per invånare har Bjurholm i Västernorrland med uppemot 16 800 kronor, medan den är lägst – knappt 7 900 kronor – i Strömstad.