Efter 25 år som svamp- och grönsaksodlare i Syrien och Jordanien plockar Almahdi Almohamed i dag sina första ostronskivlingar i Roma på Gotland.

– Det blir mellan ett och ett halvt och två ton under två månaders tid, säger han och försöker ta sig fram mellan svarta säckar fyllda av vetehalm och övervuxna av stora vita hattar.

När kriget kom till Syrien 2012 flydde Almahdi med sin familj. På Gotland har han läst svenska på SFI och här hörde han om torkan och bristen på vatten sommartid.

– Ostronskivling behöver inte mycket, säger han och berättar att det hittills gått åt mindre än 1 000 liter totalt.

I går eftermiddag träffade Almahdi Almohamed en stor gotländsk grossist och hans förhoppning är att snart kunna leverera två olika sorter ostronskivling vidare ut till gotländska matbutiker men även till fastlandet.

– Jag kan odla två ton svamp varje månad. Jag vill att det ska vara produkter från Gotland som säljs till hela Sverige, säger han.

Odlingen sker i en lada på Lövsta som Almahdi hyr av Gotland Grönt Centrum.

– Det är fantastiskt att få hit någon som kommer med två tomma händer och börjar från noll, säger vd Mats Pettersson och får provsmaka en av de första svampar som skördats.

Almahdi Almohamed tycker att ostronskivlingarna smakar precis så som de han odlade i Syrien.

– Jag vill jobba på Gotland. 90 procent av all svamp som säljs är från Polen, Tyskland och andra länder. Det här är 100 procent svamp från Gotland, säger han.