I april 2018 kom beskedet att bryggerikoncernen Spendrups skrotade den gamla planen på att uppföra det nya Gotlands bryggeri på Lundbygatan i Visby. I stället hade man kommit överens om att förvärva tomten på Cypressgatan 3B, strax ovanför hamnen och Lantmännen i Visby. Fastigheten köptes av Miohandlaren Ove Jonassons bolag för 7,25 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: VÄNDNINGEN: Nytt bryggeri byggs nära hamnen

Där är det nu tänkt att det nya bryggeriet ska ta plats. Men först ska den gamla byggnaden jämnas med marken.

Artikelbild

| Tomten på Cypressgatan 3B har en vacker utsikt mot havet och hamnen.

– Första steget är att ta bort den byggnad som står på tomten nu, och först efter det kommer vi att gå in i en bygglovsprocess, berättar Mikael Mossvall, vd för Gotlands bryggeri.

Den nuvarande byggnaden upptar drygt 400 kvadratmeter mark och har tidigare använts som kontor och lager. Det nya bryggeriet, som Spendrups hoppas ska stå klart under 2020, kommer att få en fin havsutsikt, trots att det i huvudsak ska vara en industrilokal och inte en öppen plats för allmänheten.

– Den publika delen kommer vi att ha kvar på S:t Hansgatan. Vi behåller de lokalerna och kommer också att fortsätta tillverka öl där, så det blir två bryggerier, säger Mikael Mossvall.

Spendrups har tidigare markerat att närheten till Visby hamn är logistiskt viktig för det nya bryggeriet, men Mikael Mossvall tycker att den största fördelen med Cypressgatan är närheten till S:t Hansgatan:

Artikelbild

| Det nya bryggeriet kommer att få nära till hamnen.

– Jag tycker att styrkan med platsen är att det finns en närhet mellan Cypressen och bryggeriet på S:t Hansgatan. Följer man svensk bryggerihistoria långt bakåt så har bryggerierna alltid varit en del av näringslivet. Och här kan det också bli både en del av det lokala näringslivet och något som gotlänningarna kan se, säger Mikael Mossvall.

Just nu arbetar han och hans kollegor med att granska offerter inför bygget av det nya bryggeriet, och under hösten väntas man kunna presentera skisser på hur nybygget ska se ut.

Artikelbild

| Byggnaden på bilden kommer att rivas för att ge plats åt nya Gotlands bryggeri.

– Vi börjar närma oss tidpunkten då vi kommer att dela med oss lite om var vi står, säger Mikael Mossvall.

Han säger att planarbetet dragit ut något på tiden, delvis för att man tvingats anpassa bryggskisserna för Cypressgatan, som utgör en något mindre tomt.

– Tomten på Cypressgatan är betydligt mindre i yta än de platser man tittat på tidigare. Så i relation till det har bryggeriet blivit mindre i volym utåt men tanken är att det istället ska bli lite högre än det var tidigare. Därför har vi fått göra om hela bryggeri-layouten, vilket tar lite tid, säger han.

Totalt väntas det nya bryggeriet kosta cirka 80 miljoner kronor att uppföra.