Fjolårets säsong, och första året med den nya kryssningskajen, pågick fram till mitten av oktober. Då hade cirka 90 000 besökare anlänt till Visby hamn med någon av de totalt 75 anlöpta fartygen. 

Det här årets säsong avslutades i och med lördagens anlöp. Med de två sista kryssarna inräknade, beräknas cirka 100 000 kryssningsturister ha besökt Gotland fördelat på totalt 100 fartyg. 

– Det har varit en bra säsong med ett ganska stort hopp uppåt från det första året vad gäller passagerare och antal fartyg, säger driftbolaget CMP:s terminalchef Henrik Ahlqvist. 

Artikelbild

| I april drog årets kryssningssäsong i gång.

Redan är 136 fartygsanlöp bokade inför 2020. Enligt Henrik Ahlqvist innebär det att cirka 150 000 kryssningturister kommer att besöka Visby nästa säsong. 

– Det var många rederier som avvaktade, och sneglade på Visby det första året. Nu har de sett att det funkar. 

Han säger att många är större rederier och företag som varit i Visby för längesedan men som hoppat över destinationen när de  i så fall tvingats ligga på redden ute till havs. 

Vädret, däremot, har varit sämre än i fjol, konstaterar Henrik Ahlqvist. 

– Redan i fjol insåg vi att det behövdes en bogserbåt och vi hyrde en inför denna säsong. Det var ett bra beslut då vi fick använda den 26 gånger under sommaren. 

Inför nästa år är det fler turbussar som behövs. 

– Det är väl den stora utmaningen. Vi har själva ingen lösning på problemet utan jag hoppas att bussbranschen arbetar på det. Vi har sett till att det kommer passagerare med kryssningstrafiken, säger Henrik Ahlqvist.