I torsdags förra veckan anordnade Företagarna Gotland sin Kraftskiva, en workshop ackompanjerad med kräftor och nubbar för att "göra Gotland större". 60 personer blev inbjudna och 56 deltog.

– Vi bjöd in personer utifrån en kravprofil, där vi inte tittade så mycket på vad de hade för titlar utan vi var snarare ute efter att samla konstruktiva och positiva Gotlandsambassadörer. Jag tycker det blev en bra mix med personer från olika branscher och i varierad ålder, här fanns det inga nej-sägare i rummet, säger styrelseledamoten Fredrik Andersson.

Har det tidigare präglats av för många nej-sägare?

Artikelbild

| Flygplatschefen Gunnar Jonasson och Regiondirektören Peter Lindvall.

– Ja, det tycker jag. Vår devis är att vi ska göra Gotland större.

Utifrån temat "Hur ska vi göra Gotland större tillsammans?" delades deltagarna in i sex grupper och under en timmes tid fick grupperna komma på olika idéer.

– Totalt 101 idéer togs fram och sedan fick varje grupp välja två idéer som skall realiseras. Skillnaden från alla andra sådana här events är att vi på Företagarna Gotland nu kommer att driva på så att idéerna blir verklighet. Det har utsetts projektledare för var och en av de idéer som vi går vidare med.

Bland de uppkomna idéerna, som det kommer att arbetas vidare med, finns en Gotlandspodd, som med intressanta gäster ska marknadsföra Gotland.

Artikelbild

| Karin Pettersson och Centerpartiets Eva Nypelius fanns på plats.

– Där har vi redan 56 potentiella gäster, samtliga deltagare på kraftskivan räckte upp handen och ville vara med.

Ett färjepaket som skapar bättre förutsättningar för pendlare att arbeta under resan, som en businesslounge, var en annan idé.

Artikelbild

| Företagarna Gotlands ordförande Nancy Yussef var Kraftskivans värdinna.

– På det sättet tror vi att vi kan locka personer som gärna skulle flytta till Gotland men som i nuläget drar sig för det på grund av båtresorna.

En annan idé är att skapa en festival för tv-serier.

Artikelbild

| Ella Wahlgren och Eva Werkelin.

– Det skulle bli Gotlands svar på Cannes. Region Gotlands nya kultur- och fritidschef Angelica Andersson Fihn är jätteintresserad av den idén, säger Fredrik Andersson.

Att bygga världens största skidanläggning inomhus i Slite är en vision som också finns med.

Artikelbild

| Johan Gate

– Det finns redan ett schakt, en backe fast den går nedåt i marken. Man sätter en kupol på det och så bygger man en skidanläggning som är öppen året runt. Det skulle vara unikt i hela världen och absolut göra Gotland mycket större. Det finns redan kalkyler på det och den skulle inte vara jättesvår att göra.

En idé som enligt Fredrik Andersson stod ut är att följa upp utflyttare från Gotland och göra dem till hemvändare.

Artikelbild

| Riksdagen på plats. Moderaternas riksdagsledamot Jesper Skalberg Karlsson och Socialdemokraternas vikarierande riksdagsledamot David Lindvall deltog.

– Om man kan bygga upp ett register, som inte strider mot GDPR, så kan man göra utskick till utflyttarna med månadens lediga jobb och månadens lediga hus på marknaden. Lisa Hemph på arbetsförmedlingen kommer driva den idén.

Fredrik Andersson tycker att Kraftskivan blev en succé.

Artikelbild

| Amanda Heijbel, Victoria Berge och Cecilia Sahlin.

– Det var extremt trevligt och familjärt. Vi har redan beslutat att det blir en uppföljare, vi kör en kraftskiva även nästa år. Det har skapats en mötesplats som inte har funnits tidigare, säger han och fortsätter:

– Nu kommer vi följa upp det och det är ju det viktigaste. Vi kommer sätta en person som driver varje fråga.

Artikelbild

| Sanna lennartsdotter Dackmo och Johan Lindvall.

Av de cirka femton idéerna, hur många är det som rimligen kommer att realiseras?

– Inom en månad ska alla idéer vara igång, där det har hållits ett inledande möte med den som är tilltänkt att vara projektledare för idén. I augusti nästa år är 10 av 15 idéer igång och då kommer Gotland vara enormt mycket större. Då tror jag faktiskt att vi är 1 000 nya invånare på Gotland, och det skulle vara en enorm ökning, säger Patrik Andersson.