När jag svänger in på Stefan Ohlssons gård märks det inte mycket av den gångna sommarens torka när regnet öser ner i det gråmulna höstvädret.

–Tänk om det här hade kommit i somras i stället, säger han och pekar på de djupa vattenpölarna på gårdsplanen.

Vi travar över landsvägen för att se på utbyggnaden av den befintliga dammen som står för vattenförsörjningen av gårdens grödor, tillsammans med ytterligare en mindre damm bakom boningshuset.

Artikelbild

| Mitt i juli tvingades Stefan Ohlsson hämta vatten från Bäl på grund av torkan.?

–Det är ingen jättestor utbyggnad jag gjort men en viktig insats för den här gårdens verksamhet, poängterar han.

Stefan Ohlsson berättar att det var i mitten av juli som han bestämde sig för att bygga ut den största av gårdens befintliga dammar, efter att det endast kommit 12 millimeter regn på nära tre månader.

–Utbyggnaden hänger ihop med sommarens torka och den otroliga stress som den förde med sig. Det var ju så torrt så att det inte ens var dagg på morgonen, det var verkligen extremt. Det enda jag ångrar är att jag borde ha gjort det här tidigare.

Eftersom bevattningsdammen gränsar till en stor länsväg, kontaktades både Länsstyrelsen och Trafikverket innan bygget sattes igång.

Artikelbild

| Den utbyggda bevattningsdammen i Källunge.

– De var väldigt välvilligt inställda, kanske på grund av sommarens torka. Jag måste ge ett stort beröm till båda myndigheterna, det var otroligt lättjobbat.

Vattnet leds till fälten via nergrävda ledningar berättar han, och pekar på det rör som tillför dammen vatten från en dränering några hundra meter bort.

Artikelbild

– Så som det rinner nu har det inte gjort på minst ett halvår. När det var som värst fick jag hämta vatten från en damm i Bäl för att klara först och främst jordgubbsodlingen som prioriterades i torkan. Det var då tankarna började snurra om en utbyggnad.

Efter utbyggnaden kommer bevattningsdammen som ligger längs med väg 147 att rymma omkring 13 tusen kubikmeter. Stefan Ohlsson tror att han kan räkna hem investeringen rätt omgående.

– Jag kommer att kunna räkna hem den väldigt enkelt, med tanke på att vi körde hit vatten i somras, frakten var ju inte direkt gratis. Den här grävningen är billig i det stora hela.

Bristen på nederbörd ledde till stora problem. När det var som värst körde Stefan Ohlsson ut sin traktor på fälten med en tusenliters­tank bakom.

– Två stycken gick efter med slangar och doppade varje planta, så höll vi på i flera veckor. Som tur var odlas det mesta av jordgubbarna på en plastlist med droppbevattning. Det sparar ju oerhört med vatten istället för om jag hade haft vattenkanoner, annars hade vattnet aldrig räckt.

Har du några andra planer för din vatten­försörjning framöver?

– Ja, det har jag faktiskt. Om allt går som det ska kommer vi att bygga en damm på cirka 30 000 kubikmeter på våra marker i Fole. Den kommer att vara ett kombinerat viltvatten och bevattningsdamm, berättar Stefan Ohlsson och fortsätter:

– Det här är en lång process, och framför allt är det dyrt. Om tre år ungefär får man väl se hur det gick, men det känns väldigt spännande.