För en knapp månad sedan fick den italienska budgeten en historisk bakläxa av EU-kommissionen.

Framför allt oroas kommissionen av att Italien tänker låta sitt budgetunderskott klättra till motsvarande 2,4 procent av BNP de närmaste åren för att få utrymme för satsningar — trots att statsskulden redan uppgår till gigantiska 131 procent av BNP.

Senast på tisdagen skulle italienarna svara på kommissionens klagobrev. Regeringsmötet inleddes klockan 20 och vid 23-tiden kom beskedet via vice premiärministern Matteo Salvini att Italien behåller sitt budgetunderskott och prognosen för 2019.

Trump inspirerar

Redan från början har det ändå varit tydligt att den italienska regeringen — med de tunga vice premiärministrarna Matteo Salvini och Luigi Di Maio i spetsen — inte tänker vika sig.

Di Maio tycker att EU-kommissionen har "fastnat i åtstramningspolitiken" och tar i stället USA:s president Donald Trump som exempel på vad som borde göras.

USA:s ekonomi växer med fyra procent tack vare Trumps expansiva politik, som alla sade var fel. Han ökar underskottet, sänker skatterna och investerar i infrastruktur, har han sagt till Financial Times.

Euroländer stöder

Hur EU-kommissionen kommer att agera på att Italien inte ändrar sin budget återstår att se. Enligt regelverket går det att i slutändan utkräva kraftiga böter. Men det kommer att dröja ett bra tag än – och frågan är dessutom om kommissionen verkligen vill ta den striden.

Övriga euroländer ställer sig hur som helst bakom kommissionens agerande hittills, även om man hoppas på en lösning via samtal.