I dag är sista dagen att posta skriftliga ansökningar till Frälsningsarmén på Gotland, för de som är i extra behov av hjälp i jul. Förra året kunde 350 hushåll på ön få stöd i form av presentkort och julklappar till barnen.

– Behovet i år är större, hittills är det över 400 ansökningar som har kommit in, säger verksamhetsansvariga Ann-Christine Karlsten.

Att två stora bidragsgivare inte längre ger gör att minst 130 000 saknas till presentcheckar och klappar, jämfört med i fjol då omkring 450 000 kronor delades ut. Men Ann-Christine Karlsten är hoppfull. Hon har goda erfarenheter av gotlänningarnas stora givmildhet.

Artikelbild

| Hos Frälsningsarmén möter Ann-Christine Karlsten varje år rörda medmänniskor som fått presentcheckar till mat på julen.

– Nu har det kommit in 23 000 kronor men det är i december pengarna brukar komma in, säger hon.

Nytt i år är samarbetet med hemtjänsten, som kunnat hjälpa brukare i behov av extra stöd med att fylla i en ansökan.

– Vi vill nå dem som bäst behöver. Det finns många äldre som sitter ensamma ute på landet och har det jättetufft, säger Ann-Christine Karlsten.

I samarbete med Visby Centrum går årets Tomteparad andra advent från Södertorg till Kapitelhuset. Då är målet att samla in julklappar till behövande barn.

Artikelbild

| Elisabet Both och Ann-Christine Karlsten slår in chokladaskar, en populär gåva till bland annat tonåringar i jul.

– Vi tar emot julklappar vid Kapitelhuset och längs vägen. Sedan kommer det folk hit hela december med julklappar och knackar på fönstret, säger hon.

Inför varje jul möter Ann-Christine Karlsten dem som saknar ekonomisk buffert. Det kan vara utförsäkrade, ensamstående med barn eller sjukskrivna, som bara har råd med det allra nödvändigaste.

Artikelbild

| Magnus Olsson på Visby Centrum menar att det finns en givmildhet och stort engagemang att hjälpa andra.

– Och så kommer julen mitt i alltihopa. Det känns så orättvist att en del inte behöver tänka på att pengarna ska räcka medan andra har ångest i månader för att få lite guldkant till sina familjer med julklappar och lite extra, säger hon och får tårar i ögonen när hon berättar om de som bryter ihop av tacksamhet över en insamlad julgåva.

På lördag börjar Svenska kyrkan på Gotland sin insamling. Nytt för i år är en gran i entrén till Flexhuset i Visby, där gotlänningar som vill hjälpa andra anonymt kan lägga inslagna paket.

Artikelbild

| Gruppen Familj till familj har vuxit till fler än 4 000.

– Vi önskar oss hårda klappar – allt från ett paket kritor, pysselgrejer till en begagnad mobiltelefon, säger Görel Robsarve Malmros, kommunikatör i norra Gotlands pastorat.

Bakom paketinsamlingen står gruppen "Familj till familj" på Facebook. Görel var med och drog i gång den för fem år sedan.

– Behovet har inte minskat. Vi räknar med att vi når ut med julklappar till 150 familjer – för en del av dem är det här det enda de får, säger hon.

I dag har gruppen vuxit till fler än 4 000, där finns både de som vill ge och som är i behov av hjälp.

– En mamma bad om hjälp till toapapper, en familj önskade en julgran. Det kan vara familjer som inte har råd att fira sina barns födelsedagar – gruppen har varit fantastisk, säger Görel Robsarve Malmros.

I extra behov av hjälp till jul är mammor som skiljt sig.

– De får extremt svårt den första tiden, även om de har jobb. Plötsligt ska de sätta upp ett hem till och då kan vi göra skillnad så att de kommer på banan igen, säger Görel Robsarve Malmros och berättar att just de som själva en gång har fått hjälp ofta kommer tillbaka senare för att hjälpa andra.

Den 15 december delas alla insamlade paket ut vid en julfest i Visborgskyrkan.

– Dit är alla välkomna, men man får anmäla sig innan och de som behöver få paket får tala om innan hur gamla barnen är, säger hon.

Förra året skänkte gotlänningar dessutom flera tusen kronor via Swish.

– De behövs i januari, då har vi fler som ber om hjälp. Även om man håller sig till julgröt kostar julen, säger Görel Robsarve Malmros.