Från och med i lördags kan vissa arbetslösa låna pengar från CSN för att kunna ta B-körkort, det vill säga körkort för personbil och lätt lastbil. Lånet är en del av regeringens satsning på att fler arbetslösa ska kunna ta sig in på arbetsmarknaden. Björkmans Bilskola har redan fått många frågor om hur lånet fungerar.

– Det är ett enormt tryck, många har skickat mail och hört av sig. Det blir en del merjobb för oss men satsningen är naturligtvis bra. Det är en bra möjlighet, det är jättevanligt att folk tar körkort eftersom det krävs för att få jobb, säger körskoleägaren Leif Björkman, som precis ska påbörja en lektion med eleven Sara Johnsson, som är utbildad arkeolog och tar körkort just eftersom det behövs i yrket.

Som mest kan man låna 15 000 kronor. Monica Gardell Löfkvist, receptionist på Gotlands Trafikskola, är oroad över att det inte är tillräckligt.

Artikelbild

| Monica Gardell Löfkvist på Gotlands Trafikskola hade önskat ett högre lånebelopp.

– Det är en fantastiskt bra grej, men jag brukar säga att man ska räkna med att ett körkort kostar 20 000 kronor. Speciellt om du inte har någon att övningsköra med privat. Jag hade önskat någon tusenlapp mer, jag har sett så många elever som inte klarar sig på sin budget och det är inte kul, säger hon.

Arbetsförmedlingen tycker att initiativet är bra. Framför allt tror de att boende i glesbygd gynnas, där körkort ofta är ett krav.

– Det är jättepositivt. Det öppnar möjligheter för många, och inte minst på Gotland. Bara att kunna ta sig till ett jobb om bussar inte är ett alternativ, och faktum är att ganska många yrken i dag kräver körkort, till exempel inom hemtjänsten eller transportsektorn, säger Tina Ersson, chef för Arbetsförmedlingen på Gotland.

Målgruppen är i första hand arbetslösa i åldern 18 till 47 år. Kraven är bland annat att personen ska vara inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och att man deltagit i ett arbetsmarknads- eller etableringsprogram. Trafiksskoleläraren Göran Ekengren, på Gotlands Trafikskola, tycker att det finns vissa skillnader mellan yngre och äldre som tar körkort.

Artikelbild

| Leif Björkman, ägare av Björkmans Bilskola, med eleven Sara Johnsson.

– Skillnaden är att äldre kan vara lite mer målinriktade. De tycker att det ska bli rätt och riktigt, säger han.

Har du något tips till den som ska ta körkort?

Artikelbild

| Göran Ekengren, trafikskollärare på Gotlands Trafikskola.

– Låt det ta tid. Forcera det inte för hårt, ibland tror jag att en del har lite för bråttom, säger Göran Ekengren.