Det finns mängder av sommarjobb att söka på Gotland i år. Sedan december i fjol har hittills cirka 2 200 sommarjobb annonserats ut via arbetsförmedlingen.

– Det ser jättebra ut i år. 2015 hade vi 725 jobb annonserade och 2016 var det 1 400 jobb, säger arbetsförmedlingens analytiker Jim Enström.

En förklaring till den kraftiga ökningen sedan 2015 är att Region Gotland i större utsträckning annonserar sina lediga platser hos arbetsförmedlingen. Just Region Gotland dominerar sommarens behov, med 1 400 jobb inom vård och omsorg.

– Det som behövs allra mest är undersköterskor, det är närmare 1 000 jobb bara där. På årsbasis på Gotland jobbar ungefär en tredjedel inom offentlig sektor, det är klart att många vill ha semester och de behöver ersättas. Det är ingen lättlöst knut, säger Jim Enström.

Den andra branschen som är i skriande behov av sommarpersonal är hotell och restaurang.

– Där har vi omkring 700 jobb utannonserade.

Gott om jobb finns, att få dessa tillsatta är dock ingen enkel ekvation.

– Vi har brist på arbetskraft hela året och det blir ju inte bättre på sommaren, men sedan har vi folk som vill komma till Gotland för att jobba över sommaren.

Ett tydligt hinder som Jim Enström påtalar för dessa potentiella arbetstagare är dock tillgången på bostäder.

– Det ska bli spännande att längre fram se hur många av sommarjobben vi fick tillsatta.

Trenden med stor tillgång på sommarjobb är inte unikt för Gotland. Sett till hela Sverige så finns det i år rekordmånga sommarjobb utannonserade hos arbetsförmedlingen, 105 000 jobb för 2018 har rapporterats in under perioden december 2017-april 2018.