– Det har varit helt galet. Vi tog det här beslutet i tisdags och sedan skickade vi ett pressmeddelande till er och radion och sen hörde Aftonbladet, Expressen och DN av sig om det. Efter det är det många som har hört av sig, säger Carl-Johan Stålhammar, vd för Coop Gotland.

Berömmen kommer från många olika håll. Bland annat från bönder runtom i landet som har ringt och tackat för initiativet.

– Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht hörde av sig och sa det var ett mycket hedersamt beslut. Först visste jag inte vem det var men till slut trillade polletten ner och jag förstod tyngden. Kändes riktigt häftigt, säger han.

Några andra som var flera år före Coop med att slopa det utländska köttet är Ica nära Vibble.

– Vi slopade det redan 2014. Vad jag känner till så var det ingen butik som gjorde det då, säger Ica-handlare för Ica nära Vibble Mats Runander.

Enligt honom finns det flera anledningar än foderbristen till att sluta sälja utländskt kött som varit en del av butiken policy.

– I korta drag kan man beskriva det som att om man inte gynnar sina grannar, så kan de inte gynna dig, vi lever av varandra. Det är också en fråga om djurhållning där Sverige är väldigt bra. Sen är svenskt kött ofarligt till skillnad från danskt kött där djuren får antibiotika och skapar antiresistenta bakterier, säger han.