Ministern besökte ön i samband med regeringens exportsatsning som börjar i höst som en del av regeringens exportstrategi där man satsat 800 miljoner kronor under mandatperioden. Exportsatsningen kommer bland annat gå till att starta upp så kallade regionala Exportcentras i landets alla län. Någonting som hon menar kommer leda till fler jobb och större vinst åt svenska företag.

– Vi har idag träffat Almi och Science Park i samband med att Gotland ska få ett eget Exportcentra. Gotland har en väldigt liten export och ligger sist i Sverige. Men vi ser potential för det. För trots att den är liten, sysselsätter den ändå cirka 6.000 gotlänningar, säger Ann Linde.

Med ett Exportcentra ska företag som vill börja exportera varor få snabb hjälp och vägledning. Enligt henne själv ska det inte ta mer än 24 timmar innan företaget får hjälp.

– Inom ett dygn ska företaget i allafall ha fått en tid för ett planeringsmöte, säger hon.

Väl i Visby passade hon på att besöka medeltidsveckan. Hon skulle även vid tillfället ha träffat en vitrysk student som var på besök efter att ha vunnit en resa till Gotland, men som fick förhinder.

– Hela veckan är väldigt fascinerande, allt verkar så genuint. Till exempel Urda som vi besökte. De syr och säljer jättefina medeltidskläder och verkligen går "all in" för det, fortsätter hon.

Att besöka medeltidsveckan igen är någonting som hon gärna vill men vacklar en aning kring en framtida medeltidsklädsel.

– Jag skulle absolut kunna tänka mig att besöka veckan igen. Till exempel att det bjuds på tornerspel varje kul låter jättehäftigt. Medeltidsklädd skulle jag... möjligen kunna vara, det nog det svaret jag kan ge nu, avslutar Ann Linde.