SMA Mineral AB vill öka täkttillståndet i Klintehamn och bryta 900 000 ton kalksten per år istället för 90 000 ton som de i dag har tillstånd att ta ut. Den utvidgade täkten omfattar ett två kilometer långt brott i Klintebys i Klinte.

– 105 hektar ska de bryta det motsvarar 210 fotbollsplaner, säger Henrik Jakobsson som bor 500 meter från brottet och är en av initiativtagarna till organisationen Urbergsgruppen Klintehamn. Bakom gruppen står ett tiotal fastighetsägare i området. Under torsdagen hade de bjudit in experter och högt uppsatta chefer från både länsstyrelsen och regionen samt allmänheten till ett möte på Rondo i Klintehamn. Syftet var att få svar på ett stort antal frågor gällande den planerade brytningsverksamheten i Klintehamn.

Farhågorna handlade bland annat om buller, vattentillgång, ökad trafik, och hur industrin kommer att påverka besöksnäringen i Klintehamn.

– Vi behöver fokusera och lägga tid på en analys av vad det här får för konsekvenser, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande.

Svaret på många av frågorna var att det kommer att vara SMA:s ansvar att bedriva verksamheten utifrån de tillstånd de har fått.

– Vi har fått svar på så sätt att vi vet att ingen kommer att ta ansvar för eventuella skador som drabbar de utsatta fastighetsägarna om vattnet försvinner i brunnarna, om värdet på fastigheten sjunker eller om någon annan skada uppkommer. Vi är jätteoroliga, säger Henrik Jakobsson efter mötet.