Region Gotland har stora summor pengar som ligger och väntar på att fördelas till behövande runt om på ön. Pengarna kommer från tre donationsstiftelser och är avsedda att delas ut till gotlänningar med låga inkomster. Sammanlagt rör det sig om drygt 600 000 kronor.

– Vi har inte haft så många sökande. Kanske känner de helt enkelt inte till den här möjligheten. Därför går vi nu ut och informerar, säger Marianne Haglund, nämndsekreterare vid socialförvaltningen.

Region Gotland är förvaltare av ett antal stiftelser, vilket innebär att regionen sköter fördelningen av pengarna. De tre stiftelser som är aktuella att söka från just nu är systrarna Nanny och Dika Åkermans stiftelse, Elsa Berglunds stiftelse och S A Petterssons stiftelse.

– Vi vet att det är många som har det tufft och som skulle behöva en extra slant. Därför känns det tråkigt om pengarna inte används, säger Marianne Haglund.

Den som söker måste uppfylla vissa krav för att få pengar tilldelade. En generell regel är att inkomsten inte får vara högre än 182 000 kronor per år före skatt.