För vissa betyder Almedalsveckan viktiga möten och rosémingel, och för andra är veckan betydligt mindre glamourös än så. Postnords personal i Visby tillhör onekligen den senare kategorin, då man dagligen måste ta sig in i myllret av människor med sina bilar för att dela ut post till boende och företag i Visby innerstad. Enligt Mikael Nyberg, produktionschef på Postnord på Gotland, tar allting betydligt längre tid den här veckan än i vanliga fall.

– Det här är den absolut värsta veckan på året för oss. Det är så otroligt svårt och farligt att köra därnere, vilket vi ju tyvärr ändå måste göra. Något som i vanliga fall tar en timme kan under den här veckan ta upp emot sex timmar i stället. Det är en arbetsmiljö som absolut inte är den bästa, säger han.

Mikael Nyberg berättar att man under Almedalsveckan har tagit in extrapersonal, och att man har fyra personer som bara kör i innerstan, ett område som i vanliga fall hanteras av en person.

Artikelbild

– Det är en utmaning varje år att få det att fungera. Vi försöker mestadels att ha van personal under den här veckan, och många av dem är väldigt luttrade och vana. Man får helt enkelt acceptera att saker tar tid och att det blir knöligt.

Vad är det som är allra svårast för er den här veckan?

– Det stora problemet är att det är svårt att komma fram och att det är så oerhört mycket folk. Många går lite i sin egen värld och är inte uppmärksamma på att vi kommer. Det känns ofta lite farligt när man kommer där med bilen.

LÄS MER: Kritik mot trafiksituationen under Almedalsveckan

Även det faktum att man måste ha tillstånd för att köra in i Almedalsområdet kan ställa till det för Postnords bilar, men den delen är inget som Mikael Nyberg är kritisk emot.

– Jag tycker att det fungerat bra med dispenserna, och vi har full förståelse för att allt måste ta lite tid vid bommarna den här veckan eftersom man fokuserar på säkerheten.

Hur är stämningen hos din personal en sådan här vecka?

– Det är självklart jobbigt, men jag tycker att de håller modet uppe på ett bra sätt, och de ser ju även att det finns mycket positivt med Almedalsveckan.