Bostadsmarknaden (GA) Både priserna och antalet sålda bostadsrätter på Gotland ökade mer än dubbelt så mycket mot rikssnittet förra året. Totalt såldes bostadsrätter för över trekvarts miljard kronor. "Det var ett riktigt guldår" säger Harun Mustafa, mäklare på Fastighetsbyrån.

Gotland var 2017 en av de dyraste platserna i landet att köpa lägenhet på. I snitt kostade en lägenhet strax under två miljoner. Bara städerna Stockholm, Göteborg och Uppsala samt länen Västra Götaland och Halland var dyrare. Snittpriset för en lägenhet på Gotland ökade med hela 22 procent under 2017. Det är tre gånger mer än ökningen i hela Sverige (7 procent), visar en rapport från Statistiska centralbyrån. Förra året såldes det 37 fler lägenheter än 2016, totalt 388 stycken. Förra årets siffra är i paritet med vad som såldes åren innan 2016, då det blev en dipp. Den ökade försäljningen och priserna innebär att 2017 var ett rekordår. Totalt såldes det lägenheter för över 750 miljoner kronor.

– 2017 var ett riktigt guldår. Både för nybyggnation och begagnatförsäljningen, säger Harun Mustafa mäklare på fastighetsbyrån på Gotland.

Artikelbild

| Harun Mustafa, mäklare.

Dyrast är det i Stockholm där medelpriset på en lägenhet var 3,6 miljoner kronor. Om du vill hitta en billig lägenhet ska du flytta till Västernorrland, där kostade en bostadsrätt i snitt 800 000 kronor 2017.

På tio år har det blivit mer än dubbelt så dyrt med en lägenhet på Gotland. 2007 var medelpriset 837 000 kronor. Den största köpkraften finns i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö. Tillsammans stod de för 77 procent av den totala försäljningen.

Harun Mustafa tror att ökningen av försäljningen beror på att många flyttade hit tack vare nya jobbmöjligheter. Bland annat som militärer och på Polisens kontaktcenter.

– Jag tror också att det beror på att det är många unga gotlänningar som vill bo kvar på ön. De kollar då på möjligheten att köpa en lägenhet istället för att ställa sig i den långa bostadskön för ett hyreskontrakt.

Artikelbild

Enligt nya siffror från Mäklarstatistik har prisnivån den första halvan av 2018 sjunkit jämfört med samma period förra året. Det är inget som är unikt för Gotland.

– Det är en trend som har varit i hela landet. Gotland har hållit sig på en förhållandevis bra nivå, det har varit en negativare trend i Stockholm till exempel, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Mäklarstatistik.

Artikelbild

Nybyggnationer av bostadsrätter på A7 har enligt Harun Mustafa gjort att 2018 hittills blivit lugnare.

– Det är mer stabilt nu. Folk hinner gå på visningar och tänka igenom sina beslut i lugn och ro. Det har blivit mer som det har varit åren innan 2017. Det tror jag är nyttigt.

Hur läget kommer se ut i framtiden vågar inte Hans Flink svara på

– Jag önskar att jag kunde säga det, jag har tyvärr ingen spåkula. Men om vi kollar på tidigare år kan vi se att priserna brukar gå upp i juli för att sedan sjunka under hösten.