Under måndagsförmiddagen meddelade Visby domkyrkoförsamling att församlingen förvärvar Terra Nova-kyrkan i Visby. EFS missionsförening har ägt kyrkan sedan den invigdes 1983.

Planerna på ett förvärv har funnits under en tid, och på måndagskvällen signerades köpekontraktet i samband med att kyrkofullmäktige i domkyrkoförsamlingen höll sitt sammanträde i Terra Nova-kyrkan.

– Jag tror inte det kommer märkas så mycket att kyrkan har bytt ägare. Det vi vill är att säkra framtiden för den, säger Mats Hermansson, domprost.

Artikelbild

| Domprost Mats Hermansson.

Det mesta av kyrkans verksamhet i dag är redan i regi av domkyrkoförsamlingen.

Kommer det att bli några nysatsningar i kyrkan nu?

– Det här är en satsning av Svenska kyrkan i ett område som är viktigt för Visby. Det är här det växer och här bor många barnfamiljer, och då är det viktigt att säkra upp att kyrkan finns här, säger Mats Hermansson, och fortsätter:

– Vi vill att det ska vara en mötesplats i stadsdelen, och ännu mer tydliggöra att kyrkan är ett öppet ställe dit alla är välkomna. Förskolan här kommer vi jobba mycket med. Vi ska också utveckla barnverksamheten, med bland annat den "after school" som hålls. Sådant ska tryggas, så att ungarna har någonstans att ta vägen, säger Mats Hermansson.

Artikelbild

Enligt honom har EFS verksamhet i kyrkan minskat de sista åren.

– EFS missionsförening har burit det här arbetet under lång tid, men det är en gemenskap som tunnats ut genom åren, och då är domkyrkoförsamlingen garanten för att arbetet i Terra Nova-kyrkan nu kan fortsätta.

Fanns det någon risk att kyrkan skulle säljas på öppna marknaden?

– Det vet jag inte. Jag tror att det funnits en vilja från alla parter att hitta sätt för en kyrklig närvaro här i framtiden också.

Domkyrkoförsamlingen fick totalt betala 8 250 000 kronor för Terra Nova-kyrkan. Men av de pengarna har redan sex miljoner investerats av domkyrkoförsamlingen i reparation av ventilationssystem och ombyggnad av kontorslokaler.

– Så 2,25 miljoner blir likviden, säger Mats Hermansson.