– Det är ett väldigt roligt jobb, säger han i telefon från konsulatets kök som han delar med en annan kock som jobbar för FN.

I övrigt är han ensam i köket när det vankas middagar, bjudningar och mingel. Oftast lagar han middagar till färre än 20 personer. Då planerar och lagar han all mat helt ensam, men vid större bjudningar tar han hjälp av andra kockar.

– Är det middagar med tre rätter för 70 personer, då får jag ta in hjälp, säger han.

Artikelbild

Maten på konsulatet ska ha svensk inriktning och svenska smaker.

– I somras jobbade jag på Rot i Norrlanda, då jobbade jag bara med lokala råvaror. Det är lite svenskt för mig. De har jättefina marknader här på Union Square så då brukar jag ta mig ner dit och kolla vad som finns. Det blir mycket grönsaker som jag gärna serverar med pepparrot och örter och så kanske fisk till det, säger han.

För några veckor sedan var det svenska kungaparet på besök på konsulatet.

– Det var jättetrevligt att få träffa dem. Det var totalt 14 personer som satt i matsalen och då serverades en trerättersmiddag och så gjorde jag lite tilltugg innan maten.

Artikelbild

Simon Hoas har under några år jobbat på olika restauranger i Stockholm och det var en kollega där som tipsade honom om jobbet i New York.

– Jag sökte jobbet i våras, fick vara med på lite telefonintervjuer, fick jag jobbet i juli och flyttade hit första oktober, säger han.

Artikelbild

New York var inte en helt okänd stad för Simon Hoas innan han fick jobbet på konsulatet.

– Det är en favoritstad, jag har varit här tre gånger totalt men tidigare har jag mest åkt hit för att äta mat. Det är en fantastisk matstad så jag klagar inte, säger han.