Peter Nilsson köpte via sitt bolag Visby LGH AB fastigheten Atterdag 6 i januari 2015 för 16 miljoner kronor.

Nu har han med hjälp av Visby Ark satt samman ett utvecklingsförslag för kvarteret.

Han vill bygga nya byggnader ut mot Södertorg, göra en mer tillgänglig gårdsmiljö och låta det gamla magasinet, nu restaurang Wisby Hof, bli en mer offentlig lokal med till exempel mottagningscenter för kryssningsresenärer eller världsarvscenter.

Artikelbild

– Målet från Peter Nilssons sida är att utveckla hela kvarteret på en gång. Det är jättekul att någon vill göra någonting som är bra för hela Visby, säger Håkan Björkman, byggnadsingenjör vid Visby Ark, som tillsammans med arkitekten Sven Landahl tagit fram förslaget.

LÄS MER: Näringslivstoppen köpte nästan hela kvarteret

Förslaget innebär att man vill flytta huset med Hemslöjdsbutiken och riva husen som rymmer Gottgluggen och Ateljé Malena. Från Södertorg ska man kunna gå in på gården via en ny gångväg. Visionen är att innergården ska rymma verkstäder, butiker, ateljéer och nya bostäder.

– Nu ska man kunna gå in på gården från flera olika håll. Vi vill göra den mer publik, säger Håkan Björkman.

Artikelbild

Tanken är även att ett av innerstadens äldsta hus Det Muntheska huset, det så kallade "Huset med målningarna", ska bli mer publikt. Huset är från mitten av 1200-talet och en del av ringmuren.

– Det är en häftig byggnad som kan ska kunna använda på ett annat sätt, säger Håkan Björkman.

Artikelbild

Hur har det varit att arbeta med en sådan här plan?

– Det här är ju jättespännande. Det här kan bli jättefint och vi har precis börjat med en planidé. Nu får vi se om byggnadsnämnden tycker att det här är en bra idé, säger Håkan Björkman.

Artikelbild

Under måndagen har en ansökan om flyttning av byggnad lämnats in till byggnadsnämnden. Fastighetsägaren vill alltså flytta hemslöjdsbutiken till en annan placering. Det är en första del av ansökningar i projektet.

– Med stöd i det visionsprogram som de tagit fram får vi börja utreda den här specifika ansökan. Det finns mycket som behöver utredas när man vill riva en byggnad i Visby innerstad, säger Christian Hegardt, stadsarkitekt vid Region Gotland

Artikelbild

Han har vid flera tillfällen haft en dialog med Peter Nilsson och Visby Ark om planerna för fastigheten Atterdag 6.

– Det är ett intressant utvecklingsprojekt för det här kvarteret. Med det publika anslag som man har med att öppna upp gården och de kulturhistoriska fastigheterna är väldigt spännande, säger Christian Hegardt.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.