När årets Hantverksgala hölls på Munkkällaren på fredagskvällen utsågs Wickman Mek & Smide, i konkurrens med kocken Luqaz Ottosson och formgivaren Tove Adman, till årets hantverkare på Gotland. Priset togs emot av Kevin Wickman, som arbetar i företaget och enligt egen utsago är den 11:e generationen Wickman inom det gamla familjeföretaget.

– Det blev ganska sent i går, så jag är lite trött i ögat, men det var väldigt kul att få uppskattning för allt vi gör. Extra roligt är det såklart för min pappa och farfar, som kämpat på mycket genom åren. Farfar är 82 år gammal och arbetar fortfarande dagligen, säger han dagen efter galan.

32-årige Kevin har själv arbetat på Wickmans Mek & Smide i över ett decennium. När han var yngre var det dock ingen självklarhet att han skulle bli en del av familjeföretaget.

Artikelbild

| Wickmans Mek & Smide vann priset i konkurrens med kocken Luqaz Ottosson och formgivaren Tove Adman.

– Nej, verkligen inte. Jag är utbildad som kock, och jobbade bland annat en period på Lindgården. Men sedan började jag fundera på vad jag skulle göra, och när pappa och farfar ville få in mig i företaget så provade jag på. Nu har det gått närmare 12 år, och jag har aldrig ångrat det beslutet.

Hur är det att jobba så nära sin pappa och farfar då?

– Det är inte alltid helt lätt, nej. Det finns bra dagar, och det finns dåliga dagar, men det känns såklart extra speciellt att dela en sådan här framgång med sin pappa och sin farfar, säger Kevin Wickman.