Destination Gotland hade 12 000 fler passagerare under juni och juli jämfört med förra året, en ökning med 1,9 procent. Men om man bara ser till juli minskade passagerartrafiken med drygt 5 000, eller 1,2 procent.

– Det är en viss kalendereffekt. Vi har en lördag mindre i juli i år. Helgdagarna betyder väldigt mycket, det är därför det är viktigt att se på månaderna ihop, säger Christer Bruzelius.

– Sen tror jag också att det är många, inte minst gotlänningar, som har stannat på ön och inte rest någon annanstans när det har varit så fint väder.

Däremot ökar godstrafiken kraftigt. Under juli ökade antalet godsmeter med 14 procent jämfört med förra året. En förändring som Christer Bruzelius kopplar ihop med högkonjunkturen.

– Förutom att vi har många människor här på ön som konsumerar, tror jag att det som skiljer sig i år är att man hållit igång den vanliga verksamheten på ön som till exempel byggande, som normalt går in i en semesterperiod.

Även trafiken till Västervik ökar, vilket främst beror på att Destination Gotland inför i år utökade antalet turer. Trafiken började redan 1 juni med turer som framför allt skulle passa gotlänningar på väg till Västervik.

– Det är första gången vi provar det och får utvärdera det. Men beläggningen är ju betydligt högre sen när man kommer in i högsäsongen på Västervik.

Västervikslinjen utgör ännu en mycket liten del av Gotlandstrafiken, bara sju procent av det totala antalet passagerare under juni och juli. Men trafiken till Västervik kommer med all sannolikhet att bli kvar, enligt Christer Bruzelius:

– Vi ser alltid över alla turer efter säsongen men jag tycker att Västervik har gjort väldigt bra ifrån sig, och jag övertygad om att vi har Västervik med i planerna inför nästa år.