Genom att hyra ut fritidshuset under några veckor per år går det att få in pengar som i vissa fall kan täcka kostnaderna för att äga det.

Schablonavdraget vid uthyrning är 40 000 kronor om året per fritidshus och ett avdrag med 20 procent av hyresintäkten, vilket innebär att du kan få totalt 50 000 kronor per år skattefritt. Hyresinkomst som överstiger det beloppet beskattas med 30 procent.

Exempelvis innebär det att om du hyr ut sommarhuset under fyra veckor för 10 000 kronor per vecka får du totalt 40 000 kronor som då är skattefritt. Hyr du istället ut åtta veckor för samma veckopris, totalt 80 000 kronor, blir skatten 7 200 kronor (räkna bort 20 procent på 80 000, minska med 40 000 och skatten på 30 procent baseras på 24 000 = 7 200 kr).

Det går även att använda schablonavdraget om du istället vill hyra ut din permanentbostad.

– Men kom ihåg att du först behöver kontrollera om du får hyra ut din bostad. Om du exempelvis bor i bostadsrätt är det viktigt att först få föreningens godkännande och för hyresrätt gäller hyresvärdens godkännande, säger Emma Persson som är privatekonom på Länsförsäkringar.

Den som har en bostadsrätt får dra av schablonavgiften på 40 000 kronor och hela avgiften som man själv betalar för lägenheten under uthyrningstiden om hela bostaden hyrs ut.

Schablonbeloppet gäller per bostad, så man kan hyra ut både sin året runt-bostad och sitt fritidshus och göra avdrag för båda.

Om du känner dig osäker på vilka regler som gäller finns mer information att hitta på skatteverkets hemsida.

Jonas Bäckström