Under sommaren är det många gotlänningar som hyr ut sina hem till bland annat turister. Någonting som visat sig vara mycket lönsamt på Gotland och andra delar av landet. Enligt skatteverket tjänade 2016 privatpersoner 1,8 miljarder i skattepliktig inkomst nationellt på privatuthyrning. Den totala intäkten landade på drygt 4 miljarder där även skattefria intäkter räknades med.

– Det kan vara allt från att hyra ut ett hus på helårsbasis till att hyra ut fjällstugan eller lägenheten tillfälligt, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket till nyhetsbyrån Siren.

Stockholm, Göteborg och Nacka är de kommuner som toppar listan på inkomster. Uthyrarna i Nacka kommun hade skattepliktiga inkomster på 51 miljoner kronor. På Gotland var den siffran 18,2 miljoner kronor 2016.

Henrik Kisterud om varför så många kommuner får så stora överskott:

– Det är många, många fler som hyr ut än tidigare, men hur. Vi har ingen statistik på hur många som ligger under den skattepliktiga gränsen.

Schablonavdraget är på 40 000 kronor. Intäkter över detta måste deklareras.

Henrik Kisterud säger till Siren att trots många som sköter sig och håller sig till reglerna, finns det vissa som inte känner till schablonavdraget eller att det ska redovisas. Han menar också att det även finns en mindre klick som fuskar och håller tummarna för att inte bli påkomna.

Den som avslöjas med medvetet fusk kan dömas till böter för skatteförseelde, om brottet bedöms vara ringa.