Kort efter öppnandet för tolv år sedan etablerade sig bistro-oasen Bolaget, numera med lillasystern Systemet, som Visbys soligaste och populäraste eftermiddagshäng. Folk vallfärdar i horder till Stora torget för att släcka törstande strupar och stilla hungrande magar. Sedan 2012 är Vendela Jansson restaurangchef på året runt-basis och i sin roll ser hon till att den franska källan aldrig sinar.

Hennes rekommendationer är gjorda utan inbördes rangordning.

Djupvik Hotel, Djupvik.

Artikelbild

| Vendela Jansson är restaurangchef på Bolaget.

– Omgivningarna är fantastiska. Man ska verkligen passa på att åka längs hela Ekstakusten när man är där. Fiskelägret, Karlsöarna... Det är fridfullt.

Maten är vällagad och presenteras väldigt snyggt, det är genomtänkt och det finns något för alla. En räkmacka på Djupvik är så mycket mer än bara en räkmacka.

Lergrav fisk & café, Lergrav.

– Ett enkelt ställe som känns väldigt genuint, man kan köpa rökt makrill och andra goda grejer över disk. Antingen stannar man till där och köper med sig eller så sätter man sig och äter på bryggan. Lördagsspecialen med bouillabaisse på bryggan är deras signum, och de har även alkoholtillstånd så det går att njuta av ett glas vin. I närheten ligger raukfältet som lämpligt utflyktsmål. Det är enkelt med ett utedass som måste nämnas, det står solitärt och dörren öppnas mot havet. Det drar upp mysighetsfaktorn.

Artikelbild

Hotell Stelor, Västergarn.

– Jag gillar verkligen att de kör så naturligt och satsar på närproducerat, samtidigt som de håller en väldigt hög nivå på sin matlagning. De satsar på naturliga viner, inte för att det är trendigt utan för att det är bra. Atmosfären som har skapats är väldigt skön, vare sig man sitter utomhus eller inne där det är väldigt smakfullt inrett. Sedan ska man inte glömma att de arrangerar bra konserter.

Fridhems kaffestuga, Högklint.

– Caféet i sig är så oerhört gulligt och charmigt, De bakar allt själva och har våfflor som specialitet. Det är genuint med bryggkaffe och Festis som gäller på Fridhem. När man beställt får man sitt nummer som sedan ropas ut, det är gammeldags och otroligt charmigt. Det överdrivs inte med mackor som ska vara häftiga.

Sedan är det ett mysigt utflyktsmål med Högklint som utsikt och man har närhet till en stenstrand som inte så många besöker. Det är inte överdrivet turistigt. På Fridhem är man avslappnad och sig själv, och man slipper folk som är tillgjorda.

Krönet, Adelsgatan Visby.

– De har allt. De har utsikten som är oslagbar över både staden och havet, de har atmosfären och de har bra mat och dryck. Många har Krönet som en mötesplats, vilket det är perfekt för, men man ska verkligen inte tänka bort det som middagsplats. Att sitta där och plocka in diverse smårätter är underskattat. Deras dryckesutbud har också allt utan att vara överflödigt. Det finns ett fåtal viner men det behöver inte vara mer än så. Man skulle kunna hänga där från frukost tills att de stänger, säger Vendela Jansson.