De anser sig fortfarande bo i Nacka, Magnus Frej och sambon Mahnaz Soltani, men de är inte där så mycket längre – en permanent flytt till Fårö­sund är också en av parets många planer.

Gotlandskopplingen har funnits länge, Magnus Frej är sommaruppvuxen i Anga och gjorde lumpen på det gotländska luftvärnet.

Att det blev just Fårösund i slutändan är ändå en slump. Familjen åkte egentligen till ön för att titta på ett helt annat objekt, nämligen Stenkyrka mejeri.

Artikelbild

| Magnus Frej vill samverka med andra entreprenörer på norr.

– Men när jag kollade på Blocket så hittade jag marinan här. Jag såg den på torsdagen och åkte ner och tog i hand redan på fredagen. Men den hade legat ute länge, så det känns ändå som att alla lokala intressenter hade haft chansen ordentligt, säger Magnus Frej – som tidigare har köpt, utvecklat och sålt många olika fastigheter på fastlandet.

Detta var i början av 2017, men det dröjde innan köpet blev helt klart. Att saker ändå var på gång blev tydligt i somras, när ägarparet rivstartade den nya evenemangsarenan med Thåström live på scenen.

– Jag ville ha Thåström som första akt, har han varit där är det ingen som tycker att stället verkar lökigt efter det. Det blir som en kvalitetssäkring, anser Magnus Frej.

Innan spelningen skedde en hel del röjning på den stora fastigheten.

Artikelbild

| Boendet i skogen får en uppvärmd pool.

– Ja, det var extremt mycket grejer här.

Parallellt med detta har gästhamnen varit igång som vanligt. En slitig verksamhet, men den verkar få leva vidare.

Artikelbild

| Även kring macken finns det storslagna planer.

– Det var extremt mycket jobb under högsäsong. Mycket tetris, när båtarna ska få plats. Och otroligt mycket sopor att ta hand om. Men vi fortsätter med det ändå, det var roligt också.

Marinan är tänkt att utvecklas vidare som eventplats, där olika aktörer kan hyra in sig för olika evenemang.

Artikelbild

| Thåström drog fullt hus i Fårösund i somras.

– Man kan sitta och käka 600 personer och ändå ha en akt i ena hörnet. På sikt hoppas vi få till ett fast kök där också. Jag vill skapa ett ställe till som drar på norr, som Kalkladan och Gåsemora gör. Samtidigt ska vi inte konkurrera om samma datum, säger Magnus Frej.

Har du någon mer drömbokning på gång?

– Nej, inte just nu.

Marinan är dock inte det enda som Magnus Frej och Mahnaz Soltani driver i Fårösund. De jobbar just nu intensivt med att lyfta bensinstationen vid färjekön.

– De funderade på att riva den, men vi tänkte att om vi ska satsa här så måste det finnas en mack. Så vi får försöka skapa Gotlands fränaste mack, helt enkelt.

Denna ska förses med en vägkrog och en gästparkering på baksidan. Där kan gästerna hyra cykel – och även checka in i sitt boende. Ägarparet rustar nämligen en tidigare militärbarack till ett bed and breakfast i närheten, med varmvattenbassäng och allt.

– Tanken är att man kan flyga till ön, ta bussen till macken, hämta nyckel och en cykel och sedan är man igång.

Möjligheten finns förstås att göra olika paket också, när saker händer i marinan. Men Magnus Frej vill inte bara samarbeta med sig själv heller.

– De som kör på Gotland ring kan bo hos oss och sedan ha bilarna i hangaren på marinan. Då slipper de ställa dyra bilar på utomhuspakeringar i Visby. Gotland ring är en av Sveriges häftigaste banor.

Och det är bara en av flera synergieffekter den nya Fårösundsprofilen ser framför sig.

– Vi har pratat om ett enduroläger på norr, som uppladdning inför GGN. Och så finns det folk som kommer för att golfa, fiska eller jaga. Jag vill gärna jobba med de entreprenörer som redan finns här på norr, säger Magnus Frej.