Efter en tids ekonomisk uppförsbacke var hoppet till slut ute för Gotlands Katthem, föreningen som drivit katthemmet i Follingbo under de senaste åren. En månad har nu gått sedan verksamheten försattes i konkurs. Men oron hos alla de som inte vill se katthemmet gå i graven blev kortvarig. I slutet på förra veckan stod det klart att Birgitta Wintland och föreningen Kattstödet Gotland blir verksamhetens nya ägare.

– Alla vet att det är en katastrof om det inte finns ett katthem, säger Birgitta Wintland, och poängterar vikten av att en organisation krävs i arbetet med att hjälpa utsatta katter.

– Det finns så många scenarier som kan inträffa. Den som träffar på en ensam och vilsen katt ute kanske inte har möjlighet att ta in den i sitt hus, eller annonsera det. Katten kanske behöver veterinärvård, vem ska bekosta det?

Artikelbild

| Nästan 20 år har gått sedan hon grundade Gotlands katthem. Nu har Birgitta Wintland köpt tillbaka katthemmet i Follingbo. "Det måste finnas ett katthem."

Konsekvenserna av en ö utan ett katthem tror Birgitta Wintland kan bli allvarliga.

– Många kommer att blunda istället för att hjälpa till. Man kommer inte veta vad man ska och bör göra och det kommer bara leda till ett större lidande för katterna.

Marie Gustavsson är en av dem som har slitit hårt vid Gotlands katthem de senaste åren. Hon gläds åt beskedet att den forna ägaren köpt tillbaka katthemmet, och är övertygad om att hon framöver kommer vara en flitig besökare.

– Vi är verkligen jätteglada för det här och vi lämnar över med varm hand till Birgitta. Katthemmet måste finnas kvar, egentligen finns ett behov av många fler på ön.

Artikelbild

| Gotlands katthem grundades 2004. På katthemmet i Follingbo bor det i dag lite över 50 katter, varav ett tiotal redan förflyttats till Stockholm.

Våren 2004 grundade Birgitta Wintland Gotlands katthem.

– Jag snubblade ständigt över katter i nöd. Jag tänkte att det måste finnas ett katthem. Det fanns det inte och jag kände att någon var tvungen att starta ett.

Artikelbild

| Marie Gustavsson har jobbat hårt vid Gotlands katthem den senaste tiden. Hon gläds åt Birgitta Wintlands beslut att köpa tillbaka katthemmet.

Den "någon" blev Birgitta Wintland.

– Jag kände mig nästan tvungen att tag i det. Men så här i efterhand var nog det enda tvånget i den frågan att det skulle finnas ett katthem på ön.

Artikelbild

| Birgitta Wintland är tillbaka hos katterna och lokalerna på katthemmet i Follingbo.

Första januari 2014 tog hon beslutet att skänka fastigheten till föreningen Gotlands katthem. Och året därpå inledde Birgitta Wintland arbetet med ett annat projekt: Kattstödet Gotland. En förening som hon startade för att minska problemet med hemlösa katter på ön.

När GT träffar Birgitta Wintland på katthemmet är det den första lördagen i mars. Torsdagen samma vecka har hon fått beskedet att hon fårköpa tillbaka katthemmet. På måndag inleds arbetet på riktigt och då med ett något förändrat arbetssätt sett till hur Gotlands katthem har bedrivit verksamheten. I Kattstödets lokaler i Visby fanns endast plats för ett fåtal katter. I Follingbo är utrymmet större, och möjligheten att ta emot många katter likaså.

Artikelbild

– Det är många katter här och vår lilla förening kan inte ta hand om så många. Vi vill lägga mindre fokus på kattskötsel och mer på ett förebyggande arbete för katterna.

Redan nu står det klart att ett tjugotal av de 56 katter som i dag lever på hemmet förflyttas till katthem i Stockholm. Ett beslut som togs av Gotlands katthem för att bromsa en inkommande konkurs.

Artikelbild

– Det är väldigt lätt att ta på sig en för stor kostym och i slutändan var det det som blev vårt fall. Jag tror att nyckeln till framgång ligger i en lite mer småskalig verksamhet, säger Marie Gustavsson.

Birgitta Wintland har köpt katthemmet privat mot en summa på 1,6 miljoner kronor från konkursförvaltaren. Verksamheten kommer drivas i Kattstödet Gotlands regi, där hon är ordförande.