Den ekonomiska krisen för Gotlands katthem uppdagades i våras då styrelsen bland annat konstaterade att prognosen pekade mot ett minusresultat på 809 000 kronor.

För att få bukt med problemen sades bland annat ett flertal av de anställda upp, och när det nu passerat några månader ser verksamhetschefen Terese Gunnersten ljusare på framtiden än i våras.

– Oron var lite större i då, men nu har vi fått lite bättre grepp på utgifterna. Vi vet om att vi kommer att gå med förlust i år, vilket inte är bra, men hanterbart. Nästa år kommer däremot att bli ett nyckelår för verksamheten då vi måste komma på banan igen.

Artikelbild

Hur ska ni göra för att få kontroll på ekonomin igen?– Dels sade vi ju upp personal i våras, vilket kommer att märkas ekonomiskt i höst. För att få in inkomster ha vi även gjort en kalender som är ute till försäljning nu, och så har vi ett kattpensionat som ger vissa inkomster också. Vi får även välja bort en del investeringar och så.

– Den stora skillnaden mot för ett år sedan är att vi jobbar mer långsiktigt nu. Vi har en mängd punkter som vi kommer att arbeta med framöver, där värvning av fler volontärer och gåvogivare är viktiga delar.

Just att få in fler volontärer i verksamheten är extra viktigt i nuläget, säger Terese Gunnersten.

– Vi har skurit ned så mycket det är möjligt på personalsidan, så det behövs verkligen ideell arbetskraft om vi ska få det att gå ihop. Mer pengar och fler volontärer, det är vad det handlar om.

Artikelbild

LÄS ÄVEN: Gotlands katthem i akut kris