2015 var ett år då en del tuffa beslut togs inom organisationen i Gotlands katthem, vilket resulterade i en hel del turbulens. 2016 pekade prognosen mot ett minusresultat på 809 000 kronor; föreningsmedlemmarna hade svårt att enas i flera frågor; ett flertal anställda sades upp och det kallades till ett extra årsmöte, då medlemmarna till en början inte beviljat styrelsen ansvarsfrihet för förgående år.

LÄS MER: Gotlands katthem i akut kris

– Det var sex månader av turbulens som var jättejobbig för alla inblandade. Flera medlemmar valde att lämna, vilket var jättetråkigt. Men det har blivit betydligt lugnare efter årsmötet. Ekonomin är fortfarande ansträngd och vi har högre utgifter än inkomster. Men istället för att fokusera på konfliktlösning har styrelsen i lugn och ro kunna lägga krut på åtgärdsplaner, säger verksamhetschefen Terese Gunnersten.

Artikelbild

| Nysatsningar. Sedan förra året har Gotlands katthem infört flera nya projekt för att öka inkomsterna till föreningen. En av nyheterna är två butiker som säljer kattleksaker.

LÄS MER: "Vi måste hitta pengar för att inte hamna i konkurs"

För att vända den ekonomiska situationen har Gotlands katthem gjort flera nysatsningar inom verksamheten det senaste året.

– Vi har bland annat utökat våra öppettider på vår loppis, öppnat två butiker där vi säljer kattgrejer – en i katthemmets lokaler och en i ett rum i loppislokalen – och kattpensionatet som vi öppnade förra sommaren har gått jättebra. Det var en het fråga som delade medlemmarna i föreningen, men det visade sig vara en väldigt lyckad satsning ekonomiskt. Dessutom har vi inlett ett nytt samarbete med Arbetsförmedlingen sedan en månad tillbaka. Det är många olika bitar vi jobbar på hela tiden, berättar hon.

LÄS MER: Omröstning avgjorde för styrelsen

Artikelbild

| Hem. I nuläget bor omkring 100 katter på Gotlands katthem. Men det är först i sommar och höst som flest katter kommer till Follingbo. "Vi hade 170 katter här under en sommarsäsong ett år. Det var en mardröm", berättar verksamhetschefen Terese Gunnersten.

Men föreningen går fortfarande med 25 000-30 000 kronor i förlust varje månad.

– Som prognosen ser ut just nu ligger vi på omkring minus 100 000-200 000 kronor. Problemet är att det inte finns så många fler kostnader att dra ner på längre. Vi måste få upp vår bidragsdel. Det enda vi i nuläget kan spara pengar på är att bygga ett undersökningsrum på plats här – för att spara in på kostnaderna fram och tillbaka till veterinären. Vi letar efter finansiering till det nu och hoppas kunna sätta igång med bygget till hösten, säger Terese Gunnersten.

Artikelbild

| Trygghet. Det optimala antalet katter att ha i lokalerna samtidigt är 70-75 individer, för att undvika smittorisk och stress.

LÄS MER: Efter krisen – så går det för katthemmet

Vad händer om er buffert tar slut?

– Vi lever på vår buffert nu men jobbar på att hitta långsiktig balans. Den är nere på 350 000 nu och vi hoppas att det räcker för att lyckas vända det här. Vi hoppas att det värsta scenariot inte händer och får se hur framtiden utvecklar sig, säger hon.