Svenska för invandrare blev Städning från invandrare när Sfi-elever och lärare från Kompetenscentrum i Visby under torsdagen gav sig ut på vandring till Åhsbergska Hagen. En sträcka på några kilometer, längs strandpromenaden och längs vägen ovanför lasarettet gjordes ren från cigarettfimpar, plastpåsar, pet-flaskor, glasflaskor och annat som slängts i naturen.

– Alla måste inte kasta vad som helst, men det finns de som inte är intresserade av miljön, säger Mohammad Rezai, på ännu inte fullt färdig men ändå fullt begriplig svenska.

Varje vår brukar skolor och förskolor på Gotland delta i Håll Sverige rents aktion mot nedskräpning i naturen. Lärarna i Svenska för invandrare vid Kompetenscentrum i Visby har hakat på kampanjen och tog nu med sig sina vuxna elever på en heldag utomhus.

Artikelbild

| Sfi-eleven Lorena Artursson, i röd jacka, tillsammans med läraren Camilla Sahlin. Lorena tycker skräpinsamlingen är bra, inte minst för fåglarnas skull.

– Vi har gotländsk natur, kultur och historia på schemat, men det är inte så ofta vi har tillfälle att göra utflykter, med tanke på den press eleverna har på sig och med tanke på resurserna, säger Camilla Sahlin, en av de som höll i städdagen.

Nu kunde man förena nytta med nöje under en heldagsaktivitet. Ett hundratal personer, från olika delar av världen, plockade skräp och samlades sen i Åhsbergska hagen för brännbollsspel och grillning.

– Det är jättebra att naturen blir rensad på skräp. Foliebitar och plast skadar fåglarna, säger Lorena Artursson, som läser svenska med sikte på att utbilda sig inom vårdsektorn.