För många är vädret under nyårsafton viktigt, framförallt ju närmare tolvslaget vi kommer. Men årets nyårsafton verkar inte bli optimal för varken raketer eller andra utomhusaktiviteter. Vill man ha sol är det förmiddagen som gäller, och även då kan man behöva en gnutta tur.

– På dagen kommer det att vara mycket moln på himlen, men det kan bli några större gluggar i molntäcket under förmiddagen. Under eftermiddagen mulnar det på och under kvällen på nyårsafton kan det passera lite regn, säger Sandra Andersson, meteorolig vid SMHI.

Tolvslaget ser dock ut att vara regnfritt, men dessvärre allt blåsigare.

Artikelbild

| När det stormar går det vågor.

– Vid tolvslaget ser det ändå ut att vara uppehållsväder, men mulet. Och det som kommer kan bli till mest besvär är att vi har tilltagande vindar under nyårsafton. Så det blir ganska blåsigt vid tolvslaget med hårda vindbyar, säger Sandra Andersson.

Blåsten är något som kan ställa till det för de som tänkt skicka upp raketer och annat i himlen, och framförallt är det nog extra olämpligt med så kallade rislyktor eller himmelslyktor.

– Det kan ju bli extra besvärligt, så man tänker på det att det kommer vara tilltagande vindar under nyårsnatten.

Det kommer dock inte att vara kallt på nyårsafton utan tillsammans med vindarna kommer mildare luft in, och temperaturen landar kring fem plusgrader vid tolvslaget tror Sandra Andersson.

Starten på det nya året ser även den ut att bli blåsig, och det kulminerar under den 2 januari.

– Det ser ut att bli ordentligt blåsigt in över Gotland på onsdagen. Vi har inte utfärdat några varningar ännu, men förmodligen kommer det att utfärdas, för det ser ut som mycket hårda vindbyar, kanske stormbyar, in över Gotland, säger Sandra Andersson.

Vinden som väntas är nordlig, och även om det är för tidigt att säga nu finns det en risk att färjetrafiken kan påverkas.

Men backar vi tillbaka till nyårsdagen finns där åtminstone lite chans till sol, även om det kommer att vara blåsigt.

– Molnigheten ser ut att minska på dagen så att man kan få lite sol. Det är även fortsatt milt väder under nyårsdagen, med 5-6 plusgrader, säger Sandra Andersson.

UPPDATERADUnder söndagseftermiddagen gick SMHI ut med en risk för stormbyar över Gotlands län. Det betyder att det i nuläget är risk för stormvindar på onsdagen. Men någon varning är det ännu inte, den kan SMHI först gå ut med 24h i förväg. Det förekommer just nu även risker för stormvindar i de norra delarna av Östersjön, men ingen direkt runt Gotlands farvatten. Här är det än så länge bara varning för kuling.

SE HELA PROGNOSEN HÄR