Mikael Nilsson, ordförande i Föreningen Gutnisk Idrott, hade en del att stå i när flera pärkmatcher i olika åldrar och klasser spelades på samma gång. Men han tog sig tid att både prata och att förbereda en genomgång av några gutniska lekar. Under alla fem dagar kommer pärk att spelas från morgon till kväll och de så kallade arena-idrotterna, den gutniska femkampen och varpan, avgörs under helgen.

Några pärkspelare pausade från uppvärmningen för att instruera och utmana mig. Första utmaningen blev "spark' bläistre" eller sparka ögla och jag måste erkänna att jag lyckades hålla mig på benen förvånansvärt bra. Stående i två öglor i ett rep ska motståndarens balans rubbas så att den faller ner till marken. Mjölksyran i benen gick inte att ta miste på när matchen slutade oavgjort.

Pärkserv slogs, spelreglerna förklarades och därefter fick min motståndare omkull mig på bara några sekunder i grenen "rövkrok". Liggandes på marken bredvid varandra ska motståndaren krokas i benet för att slås runt i en bakåtkullerbytta. Därefter kastades varpa - en sten som ska kastas så nära en pinne som möjligt - och den sista och kanske även största kraftansträngningen för dagen blev "stanggstörtningg", stångstörtning. Efter lite hjälp och några försök lyckades jag få iväg stången lagom tills regerande världsmästare i grenen, Erik Larsson, kom förbi för att ge mig några tips på vägen. Han visade sedan som avslutning hur det kan se ut efter många års träning.